Barátokkal, évek óta Márton nap táján, elmegyünk egy hosszú hétvégére. Próbáltunk mást is, de Varbóc az igazi. Nagyjából a világ végén, Szalonnán túl, az erdő (négyszögletű kerekerdő?) közepén.
Hatvanegynéhány lakosa van, és gyönyörű, és valamiért olyan nagyon jó ott lenni!
Hagyományosan mi vagyunk az étel-ital felelősök, nagy csupor töltött káposzta, friss kenyér, liba vagy kacsa fagyasztva, májjal, újbor, kis reggeli ital, szigorúan házi készítésű és saját, aztán reggelire ezt az hoznak a többiek is.
A máj a csúcsok csúcsa, tudom, kínozzák, meg mindent, de akkor is....
Májat nem sütni kell, hanem párolni. Lábasba teszem a hájat, közé a májat, felöntöm vízzel és párolom. Egészen addig, amíg a hústűt beleszúrva, nem véres a kibuggyanó lé. Ekkor a májat kiveszem, a zsíros lébe fokhagymát teszek és kisütöm belőle a vizet.
A májat kihűtöm.
Serpenyőben vajat olvasztok, és mindenkinek egy-egy szelet, karikára vágott szelet, almát beleteszek. Meglocsolom mézzel, és megsütöm. Mire megsül az alma, a méz kicsit karamellizálódik.
Valamilyen tokaji száraz bort öntök rá, és kiskanálnyi csipkebogyó ízt, amivel összerottyantom.
Tányéron egy szelet alma, egy szelet máj, leöntve a levével...hmmmm... és látom magam előtt a házat , a falut,
és már rágondolni is jó, hogy idén ismét ottleszünk !
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Jajjjj nekem....de kár, hogy holnap nincs baromfibolt...na, majd kedden!
VálaszTörléshűazanyja!!!! :):):)
VálaszTörlés