2009. október 19., hétfő

Kedvenc rozsoskenyerem


Érettségi után az NDK-ba mentünk építőtáborba. Akkor érett a szamóca, azt szedegettük.

Ott találkoztunk először a barna kenyérrel, a rozsossal, kicsit savanykás ízűvel, köménymagossal.
Nem tudom, hogy nekem ízlett-e, más nem volt, megettük, de most nagyon szeretem.

ÍGY KÉSZÍTEM:

Kovász:  10 dkg finomliszt,
              10 dkg fehér rozsliszt
                1 dkg élesztő
               kis méz, árpamaláta vagy cukor
               víz, hogy galuska keménységű legyen.

Hagyom egy éjszakán kelni, savanyodni.

A dagasztógépbe teszem. Hozzáadok  :  22 dkg  tk rozslisztet
                                                              10 dkg fehér rozslisztet
                                                              10 dkg finomlisztet.
                                                              egy tyúktojás nagyságú főtt krumplit
                                                              1 dl vizet, 1 dl tejet vagy joghurtot
                                                              2 kismérőkanál sót
                                                              negyed kocka élesztőt
                                                              teáskanálnyi köménymagot.

Jól kidagasztatom, és duplájára kelesztem.  Ekkor átgyúrom, formázom, sütőzacskóban újra kelesztem és megsütöm.

Mostanában ezt esszük.

A rozslisztek helyett tönkölyliszttel is sütöttem már többször ugyanezt a receptet.
                                    

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! :) Mi is, illetve a gyerekeim is kezdik megszokni a félbarna kenyeret, de a tönköly nekünk jobban bejön mint a rozs:))

    VálaszTörlés
  2. De nagyon szép! Imádom a rozskenyeret :):)

    VálaszTörlés
  3. Ez a Páromnak való, Ő szereti a magos, barna, rozsos kenyereket. Szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Koszonet a rozsos kenyer receptert. Szeretnem tdni, mi a sutozacsko? Milyen hofokon sutik es meddig? Koszonettel Piri K.

    VálaszTörlés
  5. Sütőzacskót lehet kapni pl. a Tescoban. Meg máshol is. Ez van ráírva. Celofánhoz hasonló az anyaga, és benne marad a gőz, ez a lényege. Nem kell vizet tenni a sütőbe a kenyérsütésekor.
    Nekem gázos sütőm van, maximumon szoktam sütni, kb egy órs kell neki. Villanysütőnél 200 fokon és ugyanannyi az idő, de nézni azért kell rá.

    VálaszTörlés