2009. november 30., hétfő

Elzászi almatorta


Volt nekem régen egy kedves süteményeskönyvem, amit elajándékoztam.   Aztán a múlt héten ajándékban megkaptam újra, itt is köszönöm Judit.

Ebből való a recept.

28 cm-es forma kell hozzá,
   és a tésztához:      15 dkg liszt
                                7,5 dkg túró
                                4 dkg cukor
                                 Fél csomag sütőpor
                                 2 evőkanál tej
                                 csipet só
                                 1 vaníliás cukor
                                 3 evőkanál olaj

Ezekből egy rugalmas tésztát gyúrunk és 30 percig pihentetjük.

Ez idő alatt megpucolunk  (nekem 6 közepes kellett) 90 dkg almát, negyedekbe vágjuk, és a negyed almákat hosszában bevagdossuk. Meglocsoljuk citromlével.

A sütőformát kikenjük margarinnal, a tésztát vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a formát. Belerakjuk az almát, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Elkészítjük a krémet:   10 dkg cukrot
                                    3 tojást
                                    1,25 dl tejszínt  habverővel símára keverünk és az almára öntjük.

További 30 perc alatt készre sütjük.

Variációk: -  a tojásos masszába tehetünk darált diót vagy mandulát is.



            
    

1 megjegyzés:

  1. Jó krémesnek néz ki, biztos finom is! Nálunk almásat nem lehet sütni, nyersen van nagy keletje:)

    VálaszTörlés