2010. február 15., hétfő

Gesztenyetorta


Régebben sütöttem, ideje ideírni a készítését.  2 csomag, 50 dkg gesztenyemassza kell hozzá.

Tészta:   5 tojás
             15 dkg cukor
             12 dkg liszt
              2 ek kakaó
              2 ek olaj
             fél csomag sütőpor
A hozzávalókból a szokott módon piskótát sütünk egy 26 cm átmérőjű tortaformában.  Ha előző nap , este elkészítjük a tésztát könnyebb bánni vele.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, az egyik felét visszatesszük a formába.

Krém:  25 dkg puha gesztenyemasszát 2 ek rummal, 1 ek porcukorral elkeverünk.
            10 gr étkezési zselatink 1 dl hideg vízben megduzzasztunk, majd  vagy kevés forró vizet hozzáadva feloldjuk, vagy kicsit melegítjük amíg feloldódik.

Habbá verünk 4 dl tejszínt  2-3 ek porcukorral, vagy Hulalát, akkor nem kell bele a cukor.
Összeforgatjuk a habot, a zselatint és a gesztenyét.

A krém felét a tortaformába tett piskótára kenjük és rátesszük a másik lapot is. Szépen rányomjuk.
A többi krémet a tetejére kenjük.
Hűtőben jól lehűtjük.

Tálalás előtt habbá verünk 2 dl tejszínt és bevonjuk vele a tortát.
Eredetileg a díszítése a másik csomag gesztenye krumplinyomóval a tetejére nyomva.

Mivel karácsonyra  illetve a másikat eljegyzésre sütöttem. így kicsit a tejszínhabbal is megdíszítettem.

Nem nehéz elkészíteni, nagy méretű lesz és nagyon finom.

1 megjegyzés: