2010. február 11., csütörtök

Tél

És csak esik és esik és esik.  Tegnap este óta vagy 20 cm hó esett le újra.

Madarakat nagyon régóta etetünk. Úgy kezdődött, hogy valami sütihez diót törtünk, a potyadékot csak kitettem a teraszra  lapáton, és a cinegék észrevették.
Azóta a garázsablakban van a mag, jönnek is szorgalmasan.
Jó a terep, fölül szőlővesszők, oldalt baracfa, meg tud pihenni, el tud bújni, mert ahogy ők valahonnan tudják, hogy hova kell jönni, a ragadozó madarak, vörös vércse, is megjelenik és lecsap közöttük.

Sokféle madár jön reggelizni, kersegéltük, mifélék, ezeket ismertük meg:












Felsorolom:  Zöldike, széncinege, meggyvágó, fenyőrigó, feketerigó, kékcinege.

De sok tengelice is jön, sármányok, pintyek.
Nagy élvezet nézni őket, nem lehet megállni, hogy ki ne pislantgassunk az ablakon.  A meggyvágó a sok kismadár között nagy böhöm, mint egy tank.  A rigók mohón falják befele az almát.  A kismadarak néha összevesznek, a kékcinege kisebb a többinél de erőszakosabb.

Néha nyáron is jön főleg cinege, körülnéz van-e valami kis maradék, ha van örömmel megeszi, énekel egyet és továbbrepül.

Egyre több helyen látok kitéve magot, illetve a héját, ahogy  kibontották és leejtették.

Dezső, a babzsákmacska  egy időben nagyon ideges volt a látványtól. Felágaskodott az ablaknál és rezgő bajusszal, hangtalan nyávogással jelezte, hogy bizony  szívesen levadászna néhányat a jelenlévők közül.
Azóta öregedett, lustult, a táp mégicsak egyszerűbb.  Néha azért kísérletezik, de alapvetően megbékélt.





5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a kis madárkák!
    Köszönöm neked, hogy nekünk is megmutattad őket.
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyosak.Most irigykedem,mer az idén meggyvágót nem is láttam,sármányt is ritkán.Nálad is csak a napraforgót eszik?

    VálaszTörlés
  3. Hát leginkább azt teszünk ki nekik. A diót szeretik legjobban, de azt más is szereti még a családban.
    Tavaly egyszer ideszállt egy Csonttolú nevű madár, na az is érdekes szerzet.

    VálaszTörlés
  4. Szép ez a havas táj, és nagyon szépek a madaraitok is:) Nálunk széncinege, fenyőrigó, fekete rigó, szarka, galamb, varjú, fakopács, fecske ritkán, és sajnos veréb szokott lenni. Egyszer gólyát láttunk, volt ölyv, és egy fácán is, amelyik eltévedt..

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is ez a helyzet a hóval is, de még a madarakkal is :):) Az ablakom előtt áll egy nagy fenyőfa, a munkahelyen, ott mi is etetjük a madarakat, és ugyanilyenek járnak errefelé is. :)
    A meggyvágó egy szemtelen, soha nem engedi a többieket enni, ha ő pöffeszkedik az etetőben :)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...