Nem szoktam madártejet főzni. Valahogy eszembe se jut, ha édességet enne valaki.
A múltkor azonban egy baráti vacsorán a Hepp Jani pincéjében háromszor is szedett a János, én meg csak néztem, így hiányzott neki ????
Ma karalábé leves és zöldbabfőzelék után készítettem hát.
Hozzávalók: 1 liter tej
3 tojás
1 ek liszt
10 dkg cukor
2 ek barnacukor a karamellhez
A tej 3/4 részét felforraltam. Míg melegedett felvertem a tojás fehérjét 2 ek cukorral jó keményre.
A szokásos módon a forró tejben galuskákat főztem, majd egy tálba kiszedtem őket.
A tojás sárgáját a a maradék cukorral és a liszttel, ha van vaníliával, és amaradék tejjel símára elkevertem, hozzáöntöttem a forró tejhez. Összeforraltam, és a habra , a madárkákra öntöttem.
Lehűtöttem.
2 evőkanál barnacukrot karamellizáltam és a tetejére csurgattam. Finom ropogós volt amikor ettük.
Családi anekdota: amikor főiskolások voltunk a szobatársammal kedveskedésből madártejet főztünk a fiúknak. Valahol dolgozni voltak, talán a tanüzemben, vagy kötelező gyakorlat vagy ösztöndíj kiegészítés miatt.
Mostmár nehéz visszaemlékezni, a lényeg, hogy elég csomós lett a tej, vagy a tojást kapta össze a meleg, vagy a tej nem volt egészen friss.
A két fiú nagy lendülettel befalta az egészet, örültek, megdícsértek bennünket.
Csak később mertük pironkodva bevallani, hogy jól beetettük őket !
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Akkor a Jánosnak jó napja volt! :):):)
VálaszTörlés