2010. február 18., csütörtök

Madártej

Nem szoktam madártejet főzni.  Valahogy eszembe se jut, ha édességet enne valaki.
A múltkor azonban egy baráti vacsorán a Hepp Jani pincéjében  háromszor is szedett a János, én meg csak néztem, így hiányzott neki ????

Ma karalábé leves és zöldbabfőzelék után készítettem hát.

Hozzávalók:   1 liter tej
                      3 tojás
                      1 ek liszt
                      10 dkg cukor
                       2 ek barnacukor a karamellhez

A tej 3/4  részét felforraltam.  Míg melegedett felvertem a tojás fehérjét 2 ek cukorral jó keményre.
A szokásos módon a forró tejben galuskákat főztem, majd egy tálba kiszedtem őket.
A tojás sárgáját a  a maradék cukorral és a liszttel, ha van vaníliával, és amaradék tejjel símára  elkevertem, hozzáöntöttem a forró tejhez.  Összeforraltam, és a habra , a madárkákra öntöttem.
Lehűtöttem.

2 evőkanál barnacukrot karamellizáltam és a tetejére csurgattam.  Finom ropogós volt amikor ettük.

Családi anekdota:  amikor főiskolások voltunk a szobatársammal kedveskedésből madártejet főztünk a fiúknak.  Valahol dolgozni voltak, talán a tanüzemben, vagy kötelező gyakorlat vagy ösztöndíj kiegészítés miatt.
Mostmár nehéz visszaemlékezni, a lényeg, hogy elég csomós lett a tej, vagy a tojást kapta össze a meleg, vagy a tej nem volt egészen friss.
A két fiú nagy lendülettel befalta az  egészet, örültek, megdícsértek bennünket.
Csak később mertük pironkodva bevallani, hogy jól beetettük őket !

1 megjegyzés: