2010. június 1., kedd

Vaddisznó pörkölt

Sőt, nem is disznó, csak disznócska, süldő.  Olyan 30-40 kiló körüli, amiből a húst vettük.  Itt van köröttünk ez a  "négyszögletes kerek erdő"  a Gemenc, hát időnként vadhúst főzünk a vendégeknek.

Pincebulihoz a pörkölt dukál, aztán vasárnap is nálunk volt reggeli és ebéd, így többfélét is kóstolhattak , akik eljöttek.

Pörköltöt főzni férfimunka.  János kiválóan csinálja, szereti is, főzni is, enni is.

A készítéséhez csak irányelvek vannak.

Fejenként fél kiló hússal számolunk.  ( Ez jelen esetben bő tíz kiló húst jelentett, mivel többen voltunk húsznál.)

Kilónként egy nagy fej vöröshagyma. egy evőkanál rendes házi, dusnoki, sükösdi, vagy helyben termett őrölt paprika.
Lecsó.
Nem olaj, zsír.
Fűszerek: só, bors, babérlevél, vörösbor.  Ha más húsból készül, akkor lehet mást is tenni bele, ebbe ez került.

A hagymát megpárolta a zsíron, ráöntötte a lecsót, kicsit azzal is pirította. Akkor  paprikát rászórta, belement a hús, felöntötte vízzel.  Megsózta.  Mikor felforrt hozzátette a fűszereket.
Félig főtt állapotában vörösbort öntött hozzá, ettől nem fől szét a hús, és az ízén is sokat javít.

Öntöttvas bográcsban készült, önmagában is tetemes súlyú, kétemberes darab, mivel nem ott ettünk, ahol a főzés történt, két markos férfiember hozta be a kész vacsorát a házba.

Galuska, házikenyér, savanyú volt mellé, és tavaly termett Merlot ittunk rá.

2 megjegyzés:

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...