2010. július 6., kedd

Szederhabos kocka


Hozzávalók:
Tészta: 5 dkg puha vaj v. margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 tojás, 1 kk sütőpor, 10 dkg finomliszt
A krémhez: 75 dkg szeder, 2 dl félszáraz vörösbor,20 dkg kristálycukor, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, egy darabka fahéj, 1 citrom leve, 12 lap v. 2 tasak zselatin, 1 vaníliás pudingpor, 8 ek narancs v mandula likőr, 5 dl + 1,5 dl tejszín ( Hulala , ebből 5 dl elég díszíteni is ) tejszínhöz egy cs vaníliás cukor, egy habfixáló, citromfű levelek

Készítése: a tésztának valókat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tortaformába símítjuk, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt világosra sütjük, kihűtjük.
A szedret 16 szem kivételével lábasba tesszük, ráöntjük a bort , a cukrot, a fahéjat, szegfűszeget, a citrom levét, és mérsékelt tűzön 5 percig főzzük. Sűrű szitán átpasszírozzuk. Jól használható a paradicsompasszírozó, néhány mag nem zavar később.
A masszát visszaöntjük a lábasba.
A zselatinlapokat hideg vízben megduzzasztjuk, és amikor jó, beletesszük a szederpépbe.
Hozzáadjuk az 5 ek vízzel elkevert pudingport, és épp csak felforraljuk.
Beleöntjük a likőrt is és kihűtjük.
A tésztát visszatesszük a tortaformába.
Kemény habot verünk a hulalából és óvatosan összeforgatjuk a szederrel.
Ráöntjük a tésztára és hűtőbe tesszük. Fagyaszthat, sőt úgy a finomabb félig fagyva.
Tejszínhabbal, a félretett szederszemekkel , citromfűlevelekkel és csokiforgáccsal díszítjük.

Én tepsiben csináltam, kockákra vágva.



Ezt a sütit régebben, két éve csináltam.  Egy másik blogba beírtam, aztán azt abbahagytam, töröltem.   Az újság is elkallódott, ahol a receptet találtam.


A múltkor a Gyöngyi fórumában nézelődtem, és sok régi kedves  beírást, sütött főzött receptet találtam.  Ezt is.
Lassan színesedik a bokron a szeder......

5 megjegyzés:

  1. ÁÁÁ ez gyönyörű, és a íze de finom is lehet

    VálaszTörlés
  2. Isteni jól néz ki! Szerinted nagyon kell bele az a likőr? Kipróbálnám csak a borocskával. :o)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen finom volt:) tervezem megcsinálni most is.

    Pixie szerintem nyugodtan hagyd ki a likőrt belőle.

    VálaszTörlés
  4. Én már többször elkészítettem,likőr helyett aromával,isteni!!!Anyacska

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...