2010. szeptember 6., hétfő

Szőlős-boros szűzpecsenye

A Nők Lapjából van a recept, a  Judit  nézte ki.  Az újságot minden héten megveszem, mindnyájan kiolvassuk.
Meg is vannak visszamenően, kivéve ezt az egyik utolsó számot. Hogy hová tűnt fogalmam sincs, de eltűnt.
Emlékezetből főztünk.

Hozzávalók 4 személyre:   2 db szép sertés szűzpecsenye
                                        7-8 dkg vaj
                                        száraz fehérbor
                                       25 dkg szőlő
                                       2 evőkanál cukor

A húst megmostam, sóztam, borsoztam.
Serpenyőben 5 dkg vajat forrósítottam, és  körben átsütöttem benne.
Kiszedtem jénai  tálba, ráöntöttem a maradék vajat, és 1 dl bort. Lefóliáztam és betettem a forró sütőbe.

A serpenyőben  a maradék vajon karamellizáltam a cukrot,  öntöttem rá 3 dl bort, ugyanabból, amit a hús alá is öntöttem.  Beleszemeztem a szőlőt és kis lángon felforraltam.  Egy evőkanál étkezési keményítőt elkevertem vízzel, hozzáadtam és amikor egyet forrt lekapcsoltam.

Rizst főztem hozzá köretnek.

Valószínűleg nagyszemű fehér szőlővel volt a recept, nekünk az Eszter nevű csemegeszőlő érik a kertben, ezért azt tettem bele.
Ezenkívül az újságban a mártáshoz vörösbort ajánlanak, én nem cifráztam annyira, meg tudtam hogy ennek a szőlőnek a héja sok színanyagot tartalmaz, így megfestette szépre a  mártást.

Nagyon finom volt, és fél óra alatt készen van.

A maradék bort pedig megihatjuk vacsora után.

2 megjegyzés:

  1. A Nálatok? poszthoz akartam írni, de nem enged.. ?? szóval nekem Dezső a szívem csücske változatlanul, a babzsák pozícióban:) De Reginát is imádtam, ahogy fára mászott:))))

    VálaszTörlés