2010. október 27., szerda

Banános kevert sütemény

Hozzávalók:  25 dkg puha vaj
                    20 dkg cukor
                    4 tojás
                    4 jó érett banán
                    30 dkg liszt
                     1 sütőpor

A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat.  A banánt villával jól összenyomkodjuk, belekeverjük a masszába, majd a sütőporos liszttel elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokos előmelegített sütőben megsütjük.

Egy kellemes, nem túl édes délutáni süti tea vagy kávé mellé.

2010. október 23., szombat

Munka

Mostanában csak rohanvást főzök.  Meg befizetünk menzára.  Munka van, és nincs idő másra.

Leginkább  EZ  köti le az időnket, vagy  ez:

Ez van.  Nem panaszkodtam, dicsekedtem:)    Ha arra érdemeset főzök, megmutatom.   Szép napokat kívánok mindenkinek , aki idetéved.

2010. október 10., vasárnap

CSAK FELNŐTTEKNEK !



Péter szomszéd kórházban van. Délután megyünk megnézni hogy jó szívű lett-e a nagy műtét után?
A kalocsai kórházban nemcsak a rehabilitálás a cél, fogyni is kell neki. Egy kockát azért remélem megehet a sütiből.

Pixie Segítsütije volt az ötletadó.

4 tojásból sütöttem egy kakaós piskótát 4 dkg vajjal. Ez kb egy tortaformába belefér, én egy kicsi tepsiben sütöttem.
A krémhez 2,5 dl száraz Kékfrankos borban megduzzasztottam egy zacskó étkezési zselatint, majd forrásig melegítve feloldottam. Közben a bor alkoholtartalma is elpárolgott.
Langyosra hűlve hozzákevertem 2 dl natúr sovány joghurtot, majd amikor már kezdett sűrűsödni, 2,5 dl tejszínből vert habot.

A tésztát két lapra vágtam, közé töltöttem a krémet és hűtőbe tettem.
Szépen lehetett szeletelni, finom is, érződnek a borban lévő savak, aromák.

Kedves Péter, egészségedre !
Posted by Picasa

2010. október 9., szombat

Piac

A szombat az tulajdonképpen kirándulás.  Bár korán kelünk,  de jó kis baráti társaság verbuválódott össze.
Reggel egy kortynyi házi pálinka,  még a dugiban főzött tavalyiból, mi viszünk saját sütésű kenyeret, a Pali bácsi ad hozzá húsfélét, a Gódorék zöldséget, a Galgások sajtot- és  közös früstök előzi meg a munkát. Reggel korán vevő is kevés van még, lehet.
De a Laci asztalánál egy másik csapat  eszeget vidáman mindíg.
Télen bort forralunk, nyáron fröccsöt adunk .

Néha ünnep van. Ma pl. szüret volt a biopiacon. Végül egy kis szőlő is lett, prést a Korom Péter hozott, újbort, murcit mindhárman vittünk.
Palackozott must az naná, azért megyünk.

Dísz is került a Borház elejére:
Szép pirosra színeződött a cabernet szőlő levele nálunk, a Dobosiék pedig terméssel együtt hozták el a fél tőkét.

Ott az asztal csücskén a kalácsom:)
Körberakva levelekkel.
Sokan megcsodálták, lefényképezték, megkérdezték, hogyan készült. Aztán 10 óra környékén  már nem lehetett tovább várni, nagyjából fél  óra alatt egy morzsa se maradt belőle.

Mindig van zene, és ma nem volt vásárolni a Halász Judit, de elénekelhette volna , hogy : a zenekar végre hangol, karnagya  - ennek nem egy öreg angol, hanem Gyönyörű Zsiga vásári  kikiáltó és vőfély.

Fő szervező és lebonyolító a Rózsa Péter,  főzött is egy finom szürkemarha pörköltöt, amit  a piaci közönség jó étvággyal elfogyasztott.
Itt éppen  kimenőn van a bogrács mellől, és a főzéshez szükséges ihletet szedi össze  az ivásra használt szarvból.

A Borháznál pedig természetesen nagy kóstolás volt.

Legközelebb  disznótoros ünnepség lesz, aztán jön a Mikulás !

2010. október 8., péntek

Szüreti kalács

Holnap szüreti buli lesz a piacon. Muszáj a Borházat kidíszíteni! Tavaly vittünk szőlőt mind a hárman, préseltünk, ihatott friss mustot aki akart. Idén?  Szüretelni se sok volt, azt is mindenki igyekezett leszedni az eső elől.

Szőlő kalácsot egyszer már sütöttem, de ez az igazi !
Vörösborral dagasztottam.  Rendes kelt tészta,60 dkg lisztből, csak a tej vagy víz helyett 3 dl száraz jófajta ( Cabernet Sauvignon) bort tettem bele.



Rendesen megkelesztettem, kicsit ugyan lassabban kelt, de ez a kevés cukor miatt lehetett.  És azért ahol nem érte a tojás ott szépen látszik a színe is.
Szép egyforma golyókat csináltam, pogácsa szaggatóval szúrtam ki, sós, kapros túrót tettem a közepükbe.

Két sor van egymás tetején, illetve a felső az csak néhány golyóbis.
Levél, mellékfürt, mint a rendes szőlőn.
Tojással lekentem, és megsütöttem.