2011. január 8., szombat

Szezámmagos csokitorta

Temerinből voltak ma ebéd vendégeink. Egy borbarát klubos csapat.  A Pincefalut már megnézték,  ott volt egy közös borkóstolás.
Aztán jöttek ebédelni.  Ilyenkor általában inkább kalácsfélét készítek desszertnek, furcsa is volt most ez a süti.
Receptet  a desszert .eu oldalon találtam.   Ismerősök között volt, aki azt mondta, eszembe se jusson, pasik ilyet meg nem esznek !  
Az biztos, hogy krumpli az kell, ha férfinépségnek főzök, mert a zöldséges köreteket gyanúsan nézi a legtöbbje.
De az is igaz, hogy idegen helyen udvariasságból is megeszi azt, amit otthon nem.

Tárkonyos húsgombócleves, sült tarja után kapták, akinek felhívtam a figyelmét az észrevette a magokat, egyikük vigyorogva mondta, hogy azt hitte a reggeli kifliből maradt a szezámmag a foga között, a lényeg, hogy ízlett nekik.

RECEPT:

2,5 dkg szezámmagot szárazon megpirítunk.
15 dkg vajat 20 dkg jó minőségű étcsokival gőz fölött megolvasztunk

12 dkg barnacukrot  1 evőkanál mézet és 4 egész tojást felhabosítunk, felverünk
8 dkg lisztet fél csomag sütőporral összekeverünk

Mindezeket összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt  22 cm-es tortaformában 180 fokon megsütjük.

Teával, tejeskávéval  kiváló uzsonna.
Bátrabbak vörösbort is ihatnak mellé. Vagy utána.
Szerintem akár torta alapnak is használható, vagy kettévágva lekvárral tölthető.

4 megjegyzés:

  1. Gondaanyu, nézz be, kérlek ide:
    http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/01/meglepetest-kaptam-jo-szivvel-tovabb.html

    Én is kaptam, és jó szívvel adom tovább...:)

    VálaszTörlés
  2. Most kapcsolok, hogy a Vajdaságból voltak a vendégeid. Igazán méltó befejezése az előtte sorakozó remek menünek.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...