2011. február 22., kedd

Citromos zöldségleves sonkagaluskával


A leves az kell. Mindig. Hétköznap, hétvégén. Maradt még tegnapról grillcsirke, ahhoz gondoltam ezt a levest. Gyors, pik-pakk kész van (de tényleg) és nem mindig az ugyanolyan leves kategória.

Hozzávalók: hagyma, zöldségek, nekem borsó, répa, karfiol, kelkáposzta, tulajdonképpen ami van a hűtőben. Ízesítőnek só, cukor 1-2 mokkáskanál , őrölt bors,leves kocka, 2 dl tejföl, 2 ek mustár, 1 púpozott ek liszt, fél citrom leve
Sonkagaluskához: kb.1 dl tej, 1 tojás sárgája,10 dkg főtt füstölt tarja, 4 ek liszt,1 kisebb vöröshagyma,fél csokor petrezselyem (nálam ez a levesbe került) 1 kis mokkáskanál só.

A leveshez a hagymát megfuttatjuk egy kevés olajon, vagy vajon , rádobjuk a felvágott zöldségeket, kissé pirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Mehet bele 1-2 leveskocka, a fűszerek. Én roppanósra szeretem főzni, úgyhogy tényleg elég neki 10-15 perc fövési idő. De ki , hogy szereti.

Amíg a leves fő, készülhet a galuska. 1 liter vizet felteszek forrni,dobok bele egy kis sót, addig elkészítem a galuskát. A tejet(ezzel óvatosan, nekem sok volt az 1 dl , így lisztel pótoltam), a sárgáját, a nagyon apróra vágott tarját, a reszelt hagymát a lisztet, sót összekeverem. Két kiskanállal formázom mehet a forrongó vízbe. Beleszaggatom mindet, hagyom pár percig főni, utána leszűröm.

Ezalatt megfő a leves is. A tejfölt, a mustárt-dijonival igazán pikáns lesz- a lisztet elkeverem, behabarom vele a levest. A végén a citrom levét belecsavarom és utána ízesítem, ha szükséges. No és a friss petrezselyemmel megszórom.

A tejes galuska és a citromos lágy leves együtt nagyon klassz.

Bocsi a késői posztért, de dolgozó után főzök.

6 megjegyzés:

  1. Már nagyon vártam ezt a posztot !

    Az ilyen leveseknél nincs is jobb !

    VálaszTörlés
  2. Ez valami isteni lehet :), mindenképpen elkészítem. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
  3. JD !Szívesen. Nekem nagyon bejött.Levesfüggő vagyok.

    Gondaanyu! Én is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól hangzik, vittem a receptet a lakomára, köszönöm!

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...