Jól elvihogtunk a múltkor, hogy a Gyulát idézzem: ennyi boldog házas év után mit szólnának a párjaink egy Valentin napi ünnepléshez?
A mi életünkből ez totál kimaradt, de semmi hiányérzet.
Régen bandáztunk már a szomszédokkal, a kalács meg tervbe volt .
Az jó, hogy nem hittem mindent el a receptnek, mert akkor kb. palacsinta lett volna belőle. Így meg egy nagyon finom és különleges kalács. Szexferomon csapda ???
Hozzávalók: 60 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg élesztő
15 dkg vaj olvasztva
kiskanál só
3 kiskanál cukor
Töltelék: 20 dkg dió
evőkanálnyi fahéj
cukor
5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalóval egy lágyabb tésztát dagasztunk. A tejet óvatosan adjuk hozzá, ha lágy lenne a tészta kis liszt mehet még bele.
Egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk és attól függően mekkora kalácsokat akarunk elvágjuk a tésztát és gombócokat gyúrunk belőlük. 10-15 percig pihentetjük.
Egyesével kinyújtjuk , megkenjük vajjal és megszórjuk a fahéjas dióval.
Felsodorjuk, hogy a széle felfelé legyen. Kicsit meglapogatjuk és kettéhajtjuk. A felső vége nyúljon túl az alsón pár centivel.
Majd ollóval vagy késsel a hajtott felétől indulva elvágjuk a tésztát.
Tepsire tesszük, és kifordítjuk, hogy a vágott felel legyen felfelé, így kapja meg a szívformáját. A felső hosszabban maradt végét aláhajtjuk.
Bő fél óra alatt újra kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Langyosan a legfinomabb.
Lehet díszíteni, fehércsokit vagy mázat rácsurgatva.
Mindenkit egymás mellé ültettem, és párosával kaptak egy kalácsot. Egy tányérból megehették.
Lehet vágni, lehet tépni, kinek hogy esik jól.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Fantasztikus a formázás! És biztos nagyon finom! :)
VálaszTörlésAz biztos, semmivel nem több munka, mint egy másik kalács és mégis különleges. Finom volt, örültek neki.
VálaszTörlésCsodálatos lett
VálaszTörlésNa, ezt el kell készítsem Valentin napra, pont jól jön, gyönyörű :)
VálaszTörlésEbből a mennyiségből hány darab jött ki?
Dióm nincs, nem is rajongok érte, vajon mogyoróval is megy?
Én három kalácsot sütöttem belőle Zita, és igen, mogyoró, mandula minden jó bele.
VálaszTörlésHű, de klassz!!! Én is megsütöm :):):)
VálaszTörlésMegint egy remekművet alkottál!!
VálaszTörlésNagyon kreatív vagy!!
Nagyon tetszik!!! :)
VálaszTörlés