2011. március 7., hétfő

Forrázott fánk vagy ördögpirula


Horváth Ilona szakácskönyvéből van a recept.  Aki élesztő nélküli fánkot szeretne, vagy fél a kelt tésztától, annak ideális.
A tésztája tulajdonképpen a képviselőfánk tésztája, én is ebből sütöm , mindig jól sikerül.

Tehát :  20 dkg liszt
            10 dkg zsír
             2 dl víz
             5 egész tojás
             csipet só

A vizet a sóval és a zsírral felforrani. Mikor a  zsír már elolvadt, beleönteni a lisztet és fakanállal símára keverni.    Levenni a tűzről.

Pár percig hagyjuk hűlni, de amíg forró addig hozzákeverjük egyenként az egész tojásokat.  Minden tojással egyenként kikeverjük a tésztát.
Egy-két órát pihentetjük.  Ahogy a farsangi fánkot, ezt is  bő olajban sütjük. Kanállal beleszaggatjuk a tésztát. nagyra nőnek, ezért nem szabad sokat rakni egyszerre a lábasba.   Amikor az egyik felük megsül maguktól megfordulnak.
Szép barnáspirosra sütjük és meghintjük fahéjas porcukorral.

Sütöttem még rózsafánkot is, annak a receptje a Mindmegette.hu oldaláról való.

4 megjegyzés:

  1. miért kellett nekem ezt most megnézem? :):):)

    VálaszTörlés
  2. imádom az ördögpirulát, úgyis, hogy cukrozott kakaóban van még forrón megforgatva...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem én is. Nagymamám sokat csinált nekünk gyerekkorunkban.

    VálaszTörlés