2011. március 6., vasárnap

Kínais





Mindenféle népek konyháját szeretjük. Főleg a magyart, azt nagyon.
Aztán szeretjük a kínait, de most már csak itthon. Nem a gyorséttermekben. Tulajdonképpen semmilyen gyorsétteremben nem eszünk már jó ideje. Nem fogom most felsorolni mi az oka.Aszem sokan vagyunk így ezzel. Nincs nekem semmi bajom az éttermekkel, nagymamám is vendéglátós volt, tudom mi a dörgés, de van egy határ, amit nem vesz be a gyomor.
Éveken keresztül jártunk a miskolci Zsarnai piacra. Jó magyar szokás szerint a túrát evéssel zártuk. Abban az időben kezdtek elterjedni a kínai kajáldák. Először még csak lakókocsiból vásároltunk, majd jöttek az éttermek. Meg a ruhásboltok:)))
Akik megszállott kínai étel készítők, azok most ne olvassanak tovább. Majdnem minden alapanyag magyar.Legalábbis remélem. Talán a szójaszósz nem, de azt sem kínában állítják elő.-- Micsoda paradoxon. Észre vettétek? Minden alapanyag magyar. Ha veszel valamit mindenre az van írva kínai. Még a fokhagyma is. ---
Tehát nem kínait, hanem kínaiul főztem. Nem, nem kínai szavakat mormoltam magamban, miközben a húst sütöttem, hanem megpróbáltam hasonló ízeket összecsalogatni, mint amilyen valójában a kínai. De honnan is tudhatnám én milyen az igazi kínai, mikor csak Magyarországon kóstoltam. Lényeg, a lényeg kínai mézes, szezámmagos csirkét készítettem , párolt roppanós zöldségekkel pikáns szószban. Valahogy nekünk nem megy a száraz rizs a mézes csirkével. Túl száraz. És édes. Kellett valami szószos dolog.
A mézes szezámmagos csirkét mindenhol megtaláljátok a blogokon. Már nem tudom honnan szedtem a receptet, de gasztro blogról van az biztos.

Párolt, roppanós zöldség pikáns szószban

Hozzávalók:

fokhagyma, hagyma,káposzta,zöldbab,sárgarépa, pritamin paprika (bármilyen más zöldség is jó)

olaj, gyömbér(friss híján őrölt),2 ek. szójaszósz , 2 ek vörösborecet(ha nincs, balzsamecet), só, bors,1 ek. méz , chili paprika (friss híján őrölt, vagy erős pista) 2 ek. étkezési keményítő
A fűszerek csak hozzávetőleg pontos adatok, ránézésre és kóstolásra adagolom.



Minden hozzávalót összevágok tetszőleges méretűre és formára. A zöldbabot a káposztát és a sárgarépát lobog sós vízben roppanósra főzöm. Pár perc az egész. Leszűröm.Félreteszem.
Wokban olajat forrósítok, rádobom a fokhagymát éppen csak megpirítom. Megy rá a hagyma, paprika, folyamatosan pirítom kevergetem. Közben fűszerezem. Felöntöm kb.2 dl vízzel minden fűszert beleteszek. Az étkezési keményítőt hideg vízzel kikeverem a szószhoz öntöm, besűrítem. Kóstolgatom, ha jó, akkor megy bele a párolt zöldség. Összeforgatom és kész is.
Párolt rizzsel és a mézes csirkével tálalom.




8 megjegyzés:

  1. Barbett! Ügyes vagy! Elmennék hozzád ebédre! :-)

    VálaszTörlés
  2. Guszta az ebédetek. Én is szeretem a kínait. Sok zöldség, hús, ideális fogyókúrás ebéd:)

    VálaszTörlés
  3. En egyedül azt szeretnem ellesni tölük,hogy mitöl marad ropogos a zöldseg? De most olvasom nälad,hogy forro vizben blansirozod, valoszinü ez a titka!Ezt legközelebb igy fogom elkesziteni.:)

    VálaszTörlés
  4. Csurog a nyálam! Én kínai kaja ügyben max az üveges szószokig vagyok képben:) Akár ciki akár nem az édes-savanyú szószt hihetetlen módon imádom, hiába üveges. Neki fogok ugrani a receptednek, nagyon kíváncsi vagyok rá.:)

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok!

    Juwil! Az a helyzet, hogy én is régóta kísérletezek a roppanóssággal. Ezt találtam a legjobb megoldásnak.

    Gondaanyu! A zöldséges rész a Tiéd!

    Mézeskalács! Hidd el én is sokáig üvegeset ettem. De mániákus szószevők vagyunk. Így nálunk az már kevés.

    Böbsi! Gyere!

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Ha jól gondolom,Te fórumoztál E.Margitkánál?!
    Mert ha igen,akkor üdv Neked,annyira régen olvastam felőled!
    Puszi:Brigi
    Gratula a bloghoz!!!

    VálaszTörlés
  7. Igen Brigitta én vagyok. Köszönöm.

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...