Gyerekkoromban volt mifelénk egy pékség, ahol hatalmas két kilós kontyos kerek kenyereket sütöttek. Gyönyörű sötétbarna színük volt, kopogós sült aljukkal és a tetején a még sültebb kis kontyokkal. Az volt a legfinomabb. Aztán bezárt a pékség, vagy elköltözött, már nem tudom, de eltűnt a kenyér is. Aztán egyszer egyik jó barátunknál időztünk és a frissen sült tepertőhöz kontyos kenyérrel kínált. Nagyon megörültem neki, akkora volt, hogy a bicska kétszer se tudta átszelni. Jó emberes karéjok kerekedtek ki belőle.
Szeretek kerek kenyeret sütni, valahogy a régi időket , a finom kenyerek emlékét idézi.
A komlót már régóta használom. Dagasztás előtt 3-4 órával egy marék komlót és három marék búzakorpát leforrázok 3 dl vízzel és letakarva hagyom. Leszűröm és a levével dagasztok.
Hozzávalók:
25 dkg öregtészta
1 dkg élesztő
1 tk.cukor
40 dkg bl 80-as kenyérliszt
10 dkg graham liszt( vagy tönköly liszt)
kb. 3 dl leszűrt komló lé
2 ek. olaj
2 tk. só
kh. aszkorbinsav
A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát dagasztok és kelesztőtálban a duplájára kelesztem.Miután szépen megkelt, lisztezett deszkára borítom és szép kerek cipót formázok belőle. A tetejére csavarintok egy kontyot ,sütőpapírral bélelt tepsire rakom és letakarva hagyom duplájára kelni. Vízzel alaposan lepermetezem, majd gőzös sütőben sütöm kb 40-50 percig.
A komlótól és a korpától ízesebb lesz a kenyér, ez a mostani a töltött káposztához készült.
Szeretek kerek kenyeret sütni, valahogy a régi időket , a finom kenyerek emlékét idézi.
A komlót már régóta használom. Dagasztás előtt 3-4 órával egy marék komlót és három marék búzakorpát leforrázok 3 dl vízzel és letakarva hagyom. Leszűröm és a levével dagasztok.
Hozzávalók:
25 dkg öregtészta
1 dkg élesztő
1 tk.cukor
40 dkg bl 80-as kenyérliszt
10 dkg graham liszt( vagy tönköly liszt)
kb. 3 dl leszűrt komló lé
2 ek. olaj
2 tk. só
kh. aszkorbinsav
A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát dagasztok és kelesztőtálban a duplájára kelesztem.Miután szépen megkelt, lisztezett deszkára borítom és szép kerek cipót formázok belőle. A tetejére csavarintok egy kontyot ,sütőpapírral bélelt tepsire rakom és letakarva hagyom duplájára kelni. Vízzel alaposan lepermetezem, majd gőzös sütőben sütöm kb 40-50 percig.
A komlótól és a korpától ízesebb lesz a kenyér, ez a mostani a töltött káposztához készült.
Na jó, és a konty? Az csak úgy lesz? Vagy csinálod?
VálaszTörlésMár javítottam is, elfelejtettem :))))
VálaszTörlésÓ, de gyönyörű kenyér!!
VálaszTörlésMicsoda illat lehetett a konyhában:-)
Nagyon klassz lett a kenyered ismét!
VálaszTörlésHol lehet komlót venni?
Ma én is sütöttem egy szuper kenyeret, olyat amilyet már régen:-)
Köszönöm!
VálaszTörlésCitromhab! Igen. Nagyon jó az illata.
Gasztenye! Én bioboltban szoktam venni.Szárított formában.
Hű ez igen
VálaszTörlésDrága nővérem! :)
VálaszTörlésOlyan jó látni, hogy ilyen finomságokat sütsz, főzöl! Büszke vagyok rád! :)
Kapok én is a kenyérből kóstolóba? :)
Na, így néz ki egy igazi kenyér!
VálaszTörlésDrága hugicám! Ha ithon lettél volna...
VálaszTörlés