2011. április 3., vasárnap

Cobbler most pohárban




A héten egyik kedves fórumozó társam Böbsi juttatta eszembe ezt az édességet. Nagyon szeretjük. Sok blogon láttam már sokféleképpen elkészítve. Igazi nyári csemegének tituláltatott, talán azért mert hideg fagylalttal a legfinomabb. De mi télen is nagyon szerettük.Éppen azért mert a meleg szirupos gyümölcs és a ropogós tetejű ,alul pedig pihe-puha tészta tökéletes szívmelengető elegyet alkot. Általában bogyós gyümölccsel készítem. Azért mert ez terem meg itthon, ebből van sok a fagyasztóban.Másrészt meg igazán lédús és zamatos.


Hozzávalók:

Gyümölcsös részhez:

60-80 dkg bármilyen gyümölcs darabolva
4 ek cukor
1 vaníliás cukor
2 ek liszt vagy étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

Tésztás részhez:

25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
pici só


+cukor a tetejére
+fah
éj a tetejére ízlés szerint(el is maradhat)

Egy pite sütőt vagy jénait kivajazunk. Beleszórjuk a még fagyos gyümölcsöt.(nekem most fagyasztott piros és fekete ribizli , szeder, málna volt, de bármilyen gyümölcs lehet , ami éppen van otthon) Természetesen friss gyümölccsel is készülhet.
Megszórjuk a cukrok+liszt keverékével.




A tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+cukor+só), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj. Lisztes kézzel kis gömböcöket formálunk és rádobáljuk a gyümölcsre. Nem baj ,ha nem teríti be teljesen, mert sülés közben összenőnek. A tetejét megszórjuk cukorral( a barna cukor még jobb) fahéjjal, mehet a 160 fokos sütőbe 20-25 percre. Akkor jó , ha a gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje, pedig ropogós barnára sült.





Langyosan, hideg fagyival az igazi. A teteje ropogós a tészta belseje puha.Igazi tunkolós, kanalazós finomság.
A változatosság kedvéért én most pohárba raktam. Alulra a fehér csokis jégkrémet, rá a langyos gyümölcsös részt tettem, azt pedig befedtem egy kis kalács gombóccal. Aki nagyon szeretné, még tehet rá tejszínhabot is a tetejére.








7 megjegyzés:

  1. Még sosem csináltam ilyet, de ideje lenne, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Húúú...ilyet muszáj lesz csinálnom! A nyálelválasztás már beindult...:)

    VálaszTörlés
  3. Barbett! Igy is nagyon klassz!

    VálaszTörlés
  4. Szemirámisz! Akkor itt az ideje!

    Gondaanyu! Ne!!!

    Csiperke! Nálunk is így volt amikor sült, a fiam már készítette a fagyit hozzá...

    Böbsi! Így még finomabb!!

    Bianka! Köszönöm...

    VálaszTörlés
  5. Holnap ez lesz a desszert.:)))

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...