Nagy kedvenc a krémes. Mindenki szereti. Lágy könnyű habkrém, éppenhogycsak édes tejszín és kicsit kesernyés csokoládé a tetején.
Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetőkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))).
A sima krémesről meg hiányolják a habot:)
Böbsi csinált mézes francia krémest, gondoltam kipróbálom. Nem akartam a krémbe vajat tenni, így maradtam a megszokott krémes krémjénél, amit Gondaanyutól kölcsönöztem.
Nagyon finom és tényleg remegős a krém. És ami a lényeg, hihetetlenül könnyen szeletelhető. A mézes tészta nagyon jól megpuhul másnapra, a krém jól megszilárdul. Abszolút siker minden téren.
Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetőkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))).
A sima krémesről meg hiányolják a habot:)
Böbsi csinált mézes francia krémest, gondoltam kipróbálom. Nem akartam a krémbe vajat tenni, így maradtam a megszokott krémes krémjénél, amit Gondaanyutól kölcsönöztem.
Nagyon finom és tényleg remegős a krém. És ami a lényeg, hihetetlenül könnyen szeletelhető. A mézes tészta nagyon jól megpuhul másnapra, a krém jól megszilárdul. Abszolút siker minden téren.
Ez most húsvétra készült, de anyák napjára a maminak ilyet fogok sütni, hagy kínálja meg szobatársait és a nővéreket is az otthonban.
Recept és elkészítés:
Tészta: (Böbsitől)
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek méz
Ezeket összemelegítjük
30 dkg liszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna
A mézes keveréket ha kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval.Tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Ezután két lapot nyújtunk olyan méretűre, amilyen tepsiben vagy formában összerakjuk majd a sütinket. 180 fokon 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.
Krém (Gondaanyutól)
4 zacskó vaníliás pudingpor
8 tojásfehérje
1 liter víz
30 dkg cukor
vaníliakivonat
fél liter Hulala
A pudigokból a vízzel és 10 dkg cukorralkrémet főzünk. Amíg fő a tojásfehérjéket felverjük 20dkg cukorral és a felfőzött pudingos krémmel összekeverük, kicsit még a gázon hagyjuk tartalék lángon, amíg alaposan összekeverjük, vigyázva nehogy összetörjön. A mézes lapot belehelyezzük a tepsibe , rákenjük a meleg krémet és hűtőbe teszzük. Amíg hűl felverünk fél liter Hulala tejszínt és a kihűlt krémre kenjük. Befedjük a másik lappal és csokimázzal vonjuk be.
Csokimáz: (Böbsitől)
3 ek keserű kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz(nekem kellett még egy kevés hozzá)
ezeket összefőzzük és 7-8 dkg vajjal fényesre keverjük
Csokimáz: (Böbsitől)
3 ek keserű kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz(nekem kellett még egy kevés hozzá)
ezeket összefőzzük és 7-8 dkg vajjal fényesre keverjük
És íme a bizonyíték, hogy egyszerű vizes késsel milyen szép szeletet lehet vágni belőle. Ez volt a legnagyobb tepsim, rendkívül kiadós finom sütemény.
Nagyon szép lett.
VálaszTörlésFinom is, csodás krémes lett!
VálaszTörlésNagyon szép lett Barbett!
VálaszTörlésEz nagyon tetszik!
VálaszTörlésBarbett, ez nagyon profin néz ki, gratula
VálaszTörlésNagyon szép lett! Mi is imádjuk ezt a fajta krémest. :)
VálaszTörlésnagyon szeretem,szép
VálaszTörlésKöszönöm Lányok! És tényleg nagyon finom is.
VálaszTörlés