2011. április 26., kedd

Mézes krémes



Nagy kedvenc a krémes. Mindenki szereti. Lágy könnyű habkrém, éppenhogycsak édes tejszín és kicsit kesernyés csokoládé a tetején.
Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetőkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))).
A sima krémesről meg hiányolják a habot:)
Böbsi csinált mézes francia krémest, gondoltam kipróbálom. Nem akartam a krémbe vajat tenni, így maradtam a megszokott krémes krémjénél, amit Gondaanyutól kölcsönöztem.
Nagyon finom és tényleg remegős a krém. És ami a lényeg, hihetetlenül könnyen szeletelhető. A mézes tészta nagyon jól megpuhul másnapra, a krém jól megszilárdul. Abszolút siker minden téren.

Ez most húsvétra készült, de anyák napjára a maminak ilyet fogok sütni, hagy kínálja meg szobatársait és a nővéreket is az otthonban.




Recept és elkészítés:

Tészta: (Böbsitől)

10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek méz
Ezeket összemelegítjük

30 dkg liszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna

A mézes keveréket ha kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval.Tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Ezután két lapot nyújtunk olyan méretűre, amilyen tepsiben vagy formában összerakjuk majd a sütinket. 180 fokon 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.

Krém (Gondaanyutól)

4 zacskó vaníliás pudingpor
8 tojásfehérje
1 liter víz
30 dkg cukor
vaníliakivonat

fél liter Hulala

A pudigokból a vízzel és 10 dkg cukorralkrémet főzünk. Amíg fő a tojásfehérjéket felverjük 20dkg cukorral és a felfőzött pudingos krémmel összekeverük, kicsit még a gázon hagyjuk tartalék lángon, amíg alaposan összekeverjük, vigyázva nehogy összetörjön. A mézes lapot belehelyezzük a tepsibe , rákenjük a meleg krémet és hűtőbe teszzük. Amíg hűl felverünk fél liter Hulala tejszínt és a kihűlt krémre kenjük. Befedjük a másik lappal és csokimázzal vonjuk be.

Csokimáz: (Böbsitől)
3 ek keserű kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz(nekem kellett még egy kevés hozzá)
ezeket összefőzzük és 7-8 dkg vajjal fényesre keverjük

És íme a bizonyíték, hogy egyszerű vizes késsel milyen szép szeletet lehet vágni belőle. Ez volt a legnagyobb tepsim, rendkívül kiadós finom sütemény.


8 megjegyzés:

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...