2011. május 18., szerda

Gombócleves

Ez volt a másik , jobban mondva az egyik másik kedvenc:)

Pedig gondolkodtam, hogy ilyen egyszerű , hétköznaplós levessel várjam -e a tisztelt társaságot ?  De úgy örültek neki, mintha valami flancos lett volna.  Rendes nők,  jó csapat:)


Szóval a leves:  csak úgy  iránymutatásként, mert mindenki el tudja belőle készíteni.

Egy fej hagymát megpucolni, kockára vágni.
Sárgarépát, petrezselyem gyökeret, egy darab zellert megtisztítani,  nagyobb kockákra, vagy hasábokra darabolni.

A hagymát zsiradékon megpároltam, megszórtam őrölt paprikával, kevés vízzel felengedtem.   Mikor felforrt beletettem a zöldségeket.  Megsóztam. Takaréklángon főztem.

5-6 közepes krumplit  meghámoztam, kockára vágtam.  Egy keveset tettem a levesbe belőle.  A többit külön lábasban sós vízbe puhára főztem.
A levét beleszűrtem a leveshez.
A főtt krumplit áttörtem, ebből az áttört krumpliból is szoktam tenni a leveshez, finom, sűrű, krémes  lesz tőle.

Kicsit hűlhet a krumpli, hogy ne égesse meg a kezünket. Nagyjából annyi lisztet, mint a krumpli adok hozzá, és egy tojással összegyúrom, egy puha massza legyen.


A krumplis tészta formázása. Gombóc, nudli, vagy "kispárna".   Ha sokalljuk fagyasztható, de külön kifőzve mákos vagy darás nudli is készülhet belőle.


A levest megkóstolom, fűszerezem majorannával, utánsózom ízlés szerint.

A krumpis tésztából kézzel kis gölödineket készítek és a levesbe teszem őket. Gyorsan megfől, amikor feljön a tetejére kész is.

A tányérba megtejfölözve az igazi !

8 megjegyzés:

  1. Igen! Bianka! Isteni!
    Ez lesz a holnapi leves nálunk...

    VálaszTörlés
  2. imádom a gombóclevest))))
    Anyukám nagyon finoman készítette, egyszerű, de végtelenül ízletes leves

    VálaszTörlés
  3. Kiváló ötlet! El fogom készíteni. :)

    VálaszTörlés
  4. Ilyen még eddig soha nem csináltam, de meg fogom próbálni! :):)

    VálaszTörlés
  5. Lám, pedig egy egyszerű krumplileves:) Azt gondolná az ember, hogy mindenfelé főzik. Tényleg finom, többször rácsodálkoztak már endégeink.

    VálaszTörlés
  6. Imááádoooooom!!! :)
    Az én anyukám is hasonlóan, nagyon finoman készítette. Egy kis fehérpaprikát, paradicsomot és tálalásnál felaprított zöldségzöldjét is tett bele.
    A hétvégén ez lesz az "ünnepi" (nosztalgikus) ebédem. :)

    VálaszTörlés
  7. A hasonlóságon ne csodálkozz:) Félóra autóútra vagyunk egymáshoz :)

    VálaszTörlés