2011. június 6., hétfő

Vasárnapi húsleves töltelékkel






Tudom én, hogy az édes,hűs fagylaltok posztolnak mindenhol, de Gondaanyu előző bejegyzése ezt a posztot kívánta. Régóta szerettem volna írni róla, sokat beszélgetünk , a fórumos találkozón meg is beszéltük, hogy jövőre a bajai halászlé mellett töltelékes húslevest főzünk. Milyen érdekes. Életem első bajai halászlevét ettem májusban,meg kell valljam isteni volt(még egyszer köszönet érte Gonda Jánosnak) és most olyan bejegyzést írok, amit talán nem mindenki ismer, pedig nem is élünk messze egymástól...


Amióta az eszemet tudom nálunk Borsodban töltelékkel készül a húsleves. Amikor Gondaanyu blogjára írni kezdtem,örültem, hogy olyan recepteket is megoszthatok veletek, melyek nem mindenhol ismertek, nem minden tájegységben főzik.Az eredetét már régóta kutatom, de nem találtam igaz megoldást. Már a dédnagyanyám és az ő anyja, nagyanyja is így főzte. Talán a töltött csirke levesben való főzésének maradványa lehet.Az egész csirkét megtöltötték, majd megfőzték a húslevesben. A megfőtt egész töltött csirkét ezután tepsibe rakták, forró zsírral meglocsolták, és ropogósra sütötték.
Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a töltött csirke tölteléke.

Mi a "hétköznapi" vasárnapokon aprólékból főzzük a húslevest. Ünnepeken, összejöveteleken egész csirkéből, tyúkból, marhából, disznóból. De mindig van benne töltelék. És mindig van vasárnap húsleves....

Emlékszem mikor húgom lelkesen mesélte,hogy pesti barátai milyen nagyot néztek, mikor anyám feltálalta a húsleves után a főtt húst, a zöldségeket és a tölteléket. Tudom, hogy sok helyen mártással eszik a főtt húst, esetleg kenyérrel, de ahogy a mondás is tartja: ahány ház , annyi szokás....


Töltelék a húslevesbe:
az alap:
-tojásonként 1 szelet szikkadt kenyér, vagy 1 db zsemle(ez a mai zsemléknél simán kettőt jelent)
-1 kis fej vörös hagyma
-némi zsiradék kb.1 evőkanál
-1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors, piros paprika, ételízesítő
-ízlés szerint fokhagyma 1-2 gerezd

aztán ki, hogy szereti:
- párolt gomba
-csirkemáj
-mindenféle zöld fűszer(nálam most frissen a kertből)
lestyán, kapor, zsálya,zöldhagyma

Elkészítés:
Általában 3 tojásról készítem.
A szikkadt kenyér szeleteket vízbe, vagy tejbe áztatom. Jól kinyomkodom, egy nagyobb tálba helyezem. A tojásokat hozzáadom.
A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron megfonnyasztom, mehet ez is a kenyérhez. Van aki a petrezselymet a hagymával megdinszteli, én csak frissen aprítom a többi zölddel együtt. ha májat, gombát is szeretnénk, azt a hagymával együtt készítjük. Pár percig a hagymával együtt pirítjuk az apróra vágott gombát, csirkemájat.
Fűszerezzük . Ilyenkor nyáron a kertben sok zöld fűszerem van. Mindig teszek bele egy kis kaprot, lestyánt, zsályát, de csak módjával.
Az egészet összekeverjük. Kóstoljuk. Folpackot kiterítünk egy vágódeszkára és hosszúkás kis rudakat formázunk, betekerjük, két végét elkötjük.Mehet a levesbe úgy a főzés befejezése előtt 1-1,5 órával.



Nem esik szét, nem szakad ki, ha óvatosan , időközönként forgatjuk, hogy mindkét oldala megfőljön. Tálaljuk felszeletelve a főtt húsok és zöldségek mellé a leves után. Igazi laktató második fogás így együtt.Ja és garantáltan elfogy a főtt hús is.


Kínálhatjuk levesbetétnek is,nálunk gyakran készül sóskamártás mellé egészben, sütőben sütve, vagy serpenyőben olajban ezt lábatlannak hívják mifelénk.











Kérlek írjátok meg ha van kedvetek és időtök, TI hogyan eszitek, hogyan készítitek a húslevest.....

11 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, még nem is hallottam ilyenről eddig, köszönöm, hogy leírtad.

    VálaszTörlés
  2. Mióta várom, hogy leírd ezt ! Köszi .

    VálaszTörlés
  3. E mellett én se m ehetek el szó nélkül. A nagylányomnak edelényi fiú udvarol, és rajta, ill. családján keresztül ismertük meg ezt húslevestölteléket. Ők is második fogásként eszik a leves után.
    Felénk, a Jászságban,ez tényleg ismeretlen, itt a húslevessel kerül az asztalra a főtt hús, vagy esetleg húsos csont(mindkettőt elkapkodjuk, kivételes nagycsalád vagyunk, nálunk mindenki szereti a főtt húst) a levesben főtt zöldségekkel együtt. És természetesen a levesben csak tészta van betétként. Egyszer mi is kipróbáltuk, bár nagyon finom, de azt hiszem itt már nem fog meghonosodni. Nem tudjuk beilleszteni a megszokott repertoárba.
    Amúgy én zsemlegombócot készítek hasonló módon, annak a tésztáját főzöm ki folpackba, majd alufóliába tekerve..., sőt, mielőtt ezt a módszert nem ismertem, konyharuhába csavarva, egyszerű forróvízbe. Egyfajta knédliként ismertem meg, bár azt hiszem a szlovákoknak lenne ehhez egy-két szavuk:-))És természetesen ez se jász szabadalom:-))
    Köszönöm a kedves, étvágygerjesztő leírást, alkalmanként azért, ha edelényi vendég:-)) térne be hozzánk biztos az asztalra fog kerülni.

    VálaszTörlés
  4. Kedves szmari!

    Üdv az edelényi udvarlónak!!! Én is edelényi vagyok.
    Így van ezzel más is. Én is próbáltam almaszószt kínálni a főtt húshoz,köszönték szépen:)
    A kisfiam nagyon szereti a tölteléket, még másnap is ezt kér, főleg ha új krumplival és zsenge új répával fő a leves. A főtt hús nálunk sem megy kárba, ha esetleg nem fogy el, lesz belőle rakott tészta,vagy pástétom...

    VálaszTörlés
  5. sziasztok en szlovakiaban elo magyar szarmazasu vagyok es a mi csaladunkban is mar uknagymamamtol, anyukamig minden vasarnap huslevest eszunk toltelekkel ..eeeen imaaadom :D

    VálaszTörlés
  6. Számomra teljesen új volt (immár majd 40 éve), ahogyan első Anyósom készítette a vasárnapi tyúkhúslevest. A tölteléket (májasat, amit Te is írtál) betöltötte a tyúkba, így főtt együtt a levesben. Amikor a tyúk megpuhult, kivette, és sütőben megsütötte. Ő Kékedi volt, nem messze tőletek. A dunántúlon, ahol én születtem, ez az eljárás ismeretlen volt, pedig állítom, valami Isteni finom, remek ötlet!!!
    Mint ahogy most az is, hogy ugyan a levesben főzöd ki a "lábatlant" (micsoda név:), mégis, a bezöldségelt húsleves íze átjárja, naná, hogy kedvelik a gyerekek is!:) Nagyon örülök ennek a receptnek, köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. A zsemlemorzsa kimaradt a receptből. Így csak ázott zsemlével lehetetlen elkészíteni, annyira lágy lesz a "tészta", hogy nem áll össze a főzés végére sem. A recepted szerint akartam ma igazi töltelékes húslevest főzni - ahogy nagyanyám főzte anno, de őt már nem tudom megkérdezni a receptről. Ennek eredménye az lett, hogy a töltelék -fordítás közben- beleborult a levesbe, teljesen zavarossá téve azt. Szóval legalább 10-20 deka zsemlemorzsa kell még bele.

    VálaszTörlés
  8. Mi Borsodban abban a hitben növünk fel, hogy egész Magyarországon töltelékkel eszik a húslevest. Én is itt Heves megyében szembesültem először vele, 25 éves koromban, hogy máshol az országban nem ismerik a tölteléket. A mai napig, ha otthon mondom, hogy máshol nincs ilyen hitetlenkedve fogadják.

    Tiszaújváros

    VálaszTörlés
  9. Szüleimet egy határ választotta el, édesanyám Felsőbereckiből, édesapám Borsiból származik. Mindkét faluban elengedhetetlen a töltelék a húslevesbe, így természetesen én sem szakítom meg ezt a hagyományt. Nem rossz egyébként máj nélkül sem, de májjal az isteni finomság (csak óvatosan, mert a sok máj megkeseríti) :) Épp most készülök húslevest főzni, gondoltam rákeresek, mások hogyan készítik. Úgy nagyjából mindenki egyformán :) Annyi különbség van a két falu tölteléke között, hogy míg Bereckiben a folpackba csomagolt rúd forma a divat, Borsiban simán kiszaggatják gombócféleségnek kanállal a levesbe. Én a folpackos verziót szeretem :)

    VálaszTörlés
  10. Igen, nekem is ez a bajom, hogy olyan rossz lesz az áztatott kenyértől a massza, hogy a végére, mikor a levesben megfőzöm egy nyúlós takony lesz a töltelék, nem lehet így szeletelni. már többször próbáltam, de mindig kidobtuk olyan undorító volt. Mi a titok?

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...