2011. július 21., csütörtök

Egy cserép.................kenyér !!!!

Most madarat   lehet fogatni velem !

Pár hete már megpróbáltam a virágcserében sütött kenyeret. Gondosan beáztattam a cserepeket, megdagasztottam szépen a klassz kis kenyértésztát, beletettem a cserepekbe,  aztán hiába volt szép barnára sült a teteje, az alja, oldala bizony fehér és sületlen volt.

Gondolkodtam és arra jutottam, hogy nem kellett volna beáztatni annyira. Sőt egyáltalán sem.  A három cserép azóta is a konyhába csücsült.
Ma vettem egy újságot, hát mi van benne? Süssünk kenyeret cserépben!   Nosza.

A recept inkább kalácsos volt, tej, tojás  - ezeket kihagytam.
A fűszerezés is furcsa, kíváncsi vagyok milyen ízű lesz?     Lekvárt nem kenünk rá az biztos.


A recept, ahogy sütöttem:


50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 - 3 dl víz
teáskanál cukor
teáskanál só
két kisebb vöröshagymát összekockázunk és egy összenyomott fokhagyma gerezddel szépen megpároljuk vajon vagy olajon
1/2 teáskanál édeskömény - sima köménymagot tettem helyette
1/2 teáskanál szárított rozmaring
4 evőkanál apróra vágott kapor    - ennyit sokalltam , egy kis csokorral vágtam össze
csipetnyi szerecsendió
Önszorgalomból tettem bele 3 evőkanál burgonyapelyhet.

Gép megdagasztotta, bő fél óra alatt szépen megkelt.
Ekkor átgyúrtam, elfeleztem és gombócra formáztam.
Ha új a cserép akkor vajjal vagy olajjal ki kell kenni és mehet bele a  tészta.  Az enyémeket korábban kisíkáltam ugyan, de használtak voltak, ezért sütőpapírral béleltem,  NEM ÁZTATTAM !  , és így ment bele a tészta.

Megint bő fél óra kellett a kelésre,  megspricceltem vízzel a tetejüket, megszórtam maggal és mehettek a forró gőzös sütőbe.   Majdnem egy órát sültek.


Ez a recept a Blikk extra receptek c. kiadványból van.
A cserépben sütéshez kedvet pedig  ebből a könyvből kaptam:

10 megjegyzés:

  1. Marmalade-nál láttam ilyet pár hónapja, úgyh sztem, lassacskán - ha majd több időm lesz - majd megpróbálom! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Tulajdonképpen csak a forma különbözik, játszottam:)

    VálaszTörlés
  3. Kóstolás megtörtént. Érdemes volt megsütni. A pékségek állományjavítóval és minden egyéb felfújó izével sem tudnak olyan könnyű, szivacsos szerkezetű kenyeret sütni, mint ez.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek! És mit kentetek rá? Vajjal biztos finom.

    VálaszTörlés
  5. Nem érzik durván az a sokféle zöld ami belekerült. De kis házi sonkával, kimondottan jó volt. Annak a tavaszinak a testvérével:)

    VálaszTörlés
  6. Ezek gyönyörűek, és milyen ötletesek, nagyon ügyes vagy.:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon klasszak, de tényleg, és ötletes is. :)

    VálaszTörlés
  8. Én is próbáltam ezt, de sosem sikerült... Mindig beleragadt a cserépbe, akár kikentem, akár nem, akár beáztattam, akár nem... pedig másfél-két órát is sütöttem akár, hogy biztos átsüljön és a kéreg elváljon a cseréptől... (ha pedig sütőpapírt raktam bele, akkor ahhoz ragadt hozzá)
    Pedig amúgy nagy gyakorlatom van a kenyérsütésben, néha egész héten napi 2-4kilókat sütök, mindenfélét, kukorica/rozsliszttel, teszek bele sajtot, rá mákot-szezámmagot, stb...

    VálaszTörlés