Most madarat lehet fogatni velem !
Pár hete már megpróbáltam a virágcserében sütött kenyeret. Gondosan beáztattam a cserepeket, megdagasztottam szépen a klassz kis kenyértésztát, beletettem a cserepekbe, aztán hiába volt szép barnára sült a teteje, az alja, oldala bizony fehér és sületlen volt.
Gondolkodtam és arra jutottam, hogy nem kellett volna beáztatni annyira. Sőt egyáltalán sem. A három cserép azóta is a konyhába csücsült.
Ma vettem egy újságot, hát mi van benne? Süssünk kenyeret cserépben! Nosza.
A recept inkább kalácsos volt, tej, tojás - ezeket kihagytam.
A fűszerezés is furcsa, kíváncsi vagyok milyen ízű lesz? Lekvárt nem kenünk rá az biztos.
A recept, ahogy sütöttem:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 - 3 dl víz
teáskanál cukor
teáskanál só
két kisebb vöröshagymát összekockázunk és egy összenyomott fokhagyma gerezddel szépen megpároljuk vajon vagy olajon
1/2 teáskanál édeskömény - sima köménymagot tettem helyette
1/2 teáskanál szárított rozmaring
4 evőkanál apróra vágott kapor - ennyit sokalltam , egy kis csokorral vágtam össze
csipetnyi szerecsendió
Önszorgalomból tettem bele 3 evőkanál burgonyapelyhet.
Gép megdagasztotta, bő fél óra alatt szépen megkelt.
Ekkor átgyúrtam, elfeleztem és gombócra formáztam.
Ha új a cserép akkor vajjal vagy olajjal ki kell kenni és mehet bele a tészta. Az enyémeket korábban kisíkáltam ugyan, de használtak voltak, ezért sütőpapírral béleltem, NEM ÁZTATTAM ! , és így ment bele a tészta.
Megint bő fél óra kellett a kelésre, megspricceltem vízzel a tetejüket, megszórtam maggal és mehettek a forró gőzös sütőbe. Majdnem egy órát sültek.
Ez a recept a Blikk extra receptek c. kiadványból van.
A cserépben sütéshez kedvet pedig ebből a könyvből kaptam:
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Hű ez remekmű
VálaszTörlésMarmalade-nál láttam ilyet pár hónapja, úgyh sztem, lassacskán - ha majd több időm lesz - majd megpróbálom! :)
VálaszTörlésgratulálok, nagyon szépek)))
VálaszTörlésKöszönöm. Tulajdonképpen csak a forma különbözik, játszottam:)
VálaszTörlésKóstolás megtörtént. Érdemes volt megsütni. A pékségek állományjavítóval és minden egyéb felfújó izével sem tudnak olyan könnyű, szivacsos szerkezetű kenyeret sütni, mint ez.
VálaszTörlésNagyon szépek! És mit kentetek rá? Vajjal biztos finom.
VálaszTörlésNem érzik durván az a sokféle zöld ami belekerült. De kis házi sonkával, kimondottan jó volt. Annak a tavaszinak a testvérével:)
VálaszTörlésEzek gyönyörűek, és milyen ötletesek, nagyon ügyes vagy.:)
VálaszTörlésNagyon klasszak, de tényleg, és ötletes is. :)
VálaszTörlésÉn is próbáltam ezt, de sosem sikerült... Mindig beleragadt a cserépbe, akár kikentem, akár nem, akár beáztattam, akár nem... pedig másfél-két órát is sütöttem akár, hogy biztos átsüljön és a kéreg elváljon a cseréptől... (ha pedig sütőpapírt raktam bele, akkor ahhoz ragadt hozzá)
VálaszTörlésPedig amúgy nagy gyakorlatom van a kenyérsütésben, néha egész héten napi 2-4kilókat sütök, mindenfélét, kukorica/rozsliszttel, teszek bele sajtot, rá mákot-szezámmagot, stb...