Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin 5 dl tej, 3-5 dkg élesztő
1 tojás
6 evőkanál cukor
1 kg liszt csipet só
A vajat vagy margarint felolvasztjuk kis lábasban, a tejet ráöntjük, együtt langyosra melegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és egy nagy tálba öntjük.
5 dkg lisztet elveszünk és az összes többi hozzávalót beletéve jól kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva a duplájára kelesztjük.
Töltelék: 25 dkg szobahőmérsékletű, lágy vaj vagy margarin
6 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál őrölt fahéj vagy kardamom
10 dkg őrölt mandula vagy dió
Az összes hozzávalót összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel.
Felsodorjuk, hosszában félbevágjuk. Kicsit kifordítjuk, hogy a vágás legyen felül és megfonjuk.
Vajazott tepsibe tesszük, tojással megkenjük, cukorral meghintjük kb. 40 percig kelesztjük. Forró sütőben sütjük szép pirosra.
Ui. : nem kell elrémülni a kiló liszttől. Olyan finom a kalács, hogy ajándékba is lehet adni, de otthon is elfogy ha van egy két gyerek a háznál. A szomszéd gyerekek is imádni fogják.
Kardamomom nem volt mindig fahéjjal csináltam, mindenki szereti nálunk.
Amikor még híre hamva sem volt a gasztroblogoknak, a 90-es évek elején, közepén a Magyar Konyha egyik számában volt ez a kalács.
Nagyon tetszetős volt, finom is, a szomszédban is, nálunk is 3-3 gyerek, elég gyorsan elfogyott mindig. A gyerekek közül már egy sem lakik itthon, a legkisebb is középiskolás, de jó emlékezni, milyen is volt.
Remélem majd egyszer nekik is eszükbe jut ennek a kalácsnak az íze.
Fantasztikus el is mentem
VálaszTörlésezt meg kell sütnöm, amig még épek a kezeim...van rá 4 napom :)
VálaszTörlésEzt én is ki fogom próbálni! Imádom a fahéjat :) és most ideális az idő is
VálaszTörlésKipróbáltam, nagggyon finom... Az élesztő mennyiséget nem írtad, én 3 dkg-t tettem ehhez a mennyiséghez és elég volt hozzá. Jövök máskor is:)))
VálaszTörlésmamedve
Köszönöm a figyelmeztetést, javítottam:)
VálaszTörlésNagyon gusztusos, és Isteni lehet!
VálaszTörlésElkeszult es isteni lett. Koszonom a receptet, maris a kedvencek kozott. :)
VálaszTörlés