2011. július 5., kedd

Rumos vaníliás ribizli zselé



Zöld után piros. Ezt szeretem én a nyárban. Harsány, hívogató színei magukhoz csalogatnak és mindig tartogatnak valamilyen meglepetést. Na nem a lakókat a gyümölcsökben, hanem valami újra inspirálnak.
Nos az ihlet már a találkozón jött. Gabojsza remek lekvárjait megkóstolva úgy döntöttem, a hagyományos s.barack, szilva kombináción túl fogok lépni.
Szegény meggyfánk, amiről azt hittük csak a törzse marad meg a gyerekeknek játszani az idén csak hozta-hozta a sok gyümölcsöt. A meggyhez cseresznyét főztem , ét csokival. (A szóellenőrzés a wordben folyton azt akarja , hogy át írjak az ét helyett). Nem csalódtunk. Nagyon finom lett. Anyukámnak sok málnája volt, ha nincs a kora nyári szárazság még több is lehetett volna. Készült belőle hagyományos érlelt málnaszörp, és dzsem is ribizlivel.

A ribizli. Hát nem mondanám, hogy mindig a kedvenceim közé tartozott. Savanyú és eléggé macerás a tisztítása. De egy kis fűszerezéssel remek dolgokat lehet kihozni belőle. Pitéhez ideális. Az édes tészta és a savanyú gyümölcs nagyon jól passzol egymáshoz. A málnával készült dzsem is nagyon finom lett. Utoljára ezt a zselét készítettem. Nagyon finom. A vanília és a rum fantasztikus illata csapja meg az orrunkat, ha felbontjuk az üveget. Süteményekhez, vagy egy finom kalácshoz reggelire tudom igazán elképzelni.



Rumos vaníliás ribizli zselé

ribizli tetszőleges mennyiségben
dzsemfix
cukor
vanília aroma
rum, vagy aroma

A ribizlit jó alaposan megmostam. Szárastól! beletettem a turmixgépbe. Átforgattam, de csak annyira, hogy a szemek leváljanak a szárról és szétessenek . Ezután szitán átpasszíroztam. A szárak szépen egyben maradtak, nem darálódtak bele a lébe. A lé kb.60-70 dkg lett. Egy egész tasak dzsemfixet és cukrot összekevertem. Az előírtak szerint pár percig főztem,mielőtt üvegekbe töltöttem ízesítettem a vaníliával és a rummal. Nem néztem a mennyiséget, de nem kell túl sok belőle. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és fejtetőre állítottam 5 percre.


5 megjegyzés:

  1. Ribizliből még nem főztem. Igazából lusta vagyok szedegetni, bogyózgatni.
    Szép lett.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk villával szemezik a ribizlit:D Ildó

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon finom és különleges dzsemeket készítettél.

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...