2011. augusztus 24., szerda

Citromos cukkini dzsem



Olyan közhelyes azt mondani, hogy a cukkiniből mindent lehet csinálni, de ez tényleg így van. Nem mondom, hogy a családom minden tagját meghatotta legutolsó alkotásom, de kifejezetten finom. Nem is csináltam belőle több liternyit, csak egy pár kis üveggel. Ahhoz túl meleg van, hogy agyalni tudjak a recepteken. Nem is szándékoztam. Az ötlet még anno származik, amikor mindenki töklekvárt készített. Nagy ötlet és nagy divat volt. Aztán feledésbe merült, mint megannyi jó recept. Amikor a befőzési szezon elején recepteket keresgéltem a Kaldeneker Gyuri honlapján nézelődtem, ő is elkészítette.

Hozzávalók:
1 kg cukkini legyalulva, tisztán mérve
80 dkg cukor
2 db citrom

A cukkinit héjától megtisztítjuk, magjait kiszedjük, és legyaluljuk. A cukorral összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Addig levet enged. Majd feltesszük főni, és mérsékelt tűzön addig rotyogtatjuk, míg leve kocsonyásodni kezd. Ez nem több 15 percnél. Ekkor belereszeljük a citromok héját, és a kis kockákra vágott citrom húsát is (kivéve a fehér héj alatti részt). A citrommal is főzzük úgy 5-10 percet, majd forrón üvegekbe szedjük és lekötjük. Azonnal fejtetőre állítjuk az üvegeket és kb.5 perc múlva visszafordítjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.




Intenzív friss citromos íz, a cukkini jó vivőanyag. Szerintem frankó lehet tökkel is, nekem nem volt itthon. Ez masszívan cukros recept, szerintem a citromos cucc megkívánja, de itt a Kaldeneker féle lájtos verzió is, aki kevesebb cukorral és zselésítővel szeretné elkészíteni.
Édes zsemlék, kalácsok kitűnő kísérője...


10 megjegyzés:

  1. Maradok inkäbb a gyümölcslekvärnäl kevesebb cukorral.:)))

    VálaszTörlés
  2. Jaj, isteni! Tavalyfőztem először, és a cslá
    d el volt ájulva tőle. Most is vár vagy 15 kg tök a lekvárfőzésre, csak még nem jutottam oda. Mint ahogyan oda sem, hogy feltegyem a blogra. :)
    Az én receptem szerint viszont sokkal többet kell főzni. :O

    VálaszTörlés
  3. Tavaly hallottam róla először, a Székelygyümölcs fesztiválon, de már el volt fogyva mire odaértem, ez a lekvár volt a legkelendőbb. Az idén föltétlen kipróbálom, annyira jól néz ki.

    VálaszTörlés
  4. Jaj, Babett micsoda gyönyörűség !

    VálaszTörlés
  5. Nagyon különlegesen hangzik, és a színe is szép. A tökféléknek végül is nincsen jelleges íze, ezért közhelyes vagy nem tényleg az ízesítésen múlik, hogy mit varázsol az ember belőlük. A lekvárodat mentem, de megvárom amíg egy kicsit hűvösebb lesz. :)))

    VálaszTörlés
  6. Milyen ötletes! Ez nekem való recept :)

    VálaszTörlés
  7. A legjobb dzsem, amit az éven főztem...

    VálaszTörlés
  8. Kedves Babett!
    Mi történik akkor, ha a cukkíni a gyalulás után nem 10 percet, hanem órákat áll a cukorban? Oka lehet annak, hogy nem akart zselésedni főzéskor még fél óra múlva sem? Elkészült, íze isteni, másnap reggelig hűtőben állt a maradék, ami nem fért már az üvegbe. Állaga mint a jó kocsonya, de kivéve 15-20 perc után kicsit kiengedett, de nem folyik. Vajas kiflin fönséges. A többi sem fog órákig állni ha felbontunk egy üveggel biztos vagyok benne.
    Köszi a válaszod.
    Üdv: Irisz

    VálaszTörlés
  9. Kedves Babette!
    Hát ez valami isteni finom dzsem, jövőre több üveggel fogok eltenni. Nem gondoltam volna hogy ennyire finom lesz. Megpróbálom majd naranccsal is. Köszi szépen a receptet!
    Szilvi

    VálaszTörlés
  10. NAGYON FINOM KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!IMÁDOM:)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...