2011. augusztus 3., szerda

Gyöngyhagyma télire

Teljesen olyan, mint a borsófejtés. Összeül a család, szedegeti le a héjat, közben lehet beszélgetni, viccelődni stb.
És akkor máris nem annyira nyűg eltenni a gyöngyhagymát télire. A töpörtyű mellé például.
Saját vetés, van benne kisebb, nagyobb, nem válogatjuk méretre. Akinek nagyobb szája van be tudja kapni a nagyobbakat, a kisebb szájúak meg az apraját.

Tisztítás , mosás után az üvegekbe rakom a hagymát    és ráöntöm a levet, ami így készül:

2, 5 liter víz
6 dl 10%-os ecet
1 evőkanál só
20 dkg cukor
1 mokkáskanál borkén
1 mokkáskanál szalicil

A levet felforralni, és forrón ráönteni a savanyítandó zöldségre. Becsukni, majd ha kihűlt a kamrapolcra berakni.  Nem kell dunsztolni. Felbontás után sem romlik meg, sokáig nyitva maradhat az üveg.  A kéntől friss ropogós marad.  Én a legtöbb savanyúságot ezzel a lével készítem, uborkát, paprikát, vegyes darabost.


9 megjegyzés:

  1. Imádom! Igaz, szinte mindegyik savanyúságot, de ez az egyik kedvencem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ! Szeretjük a gyönygy hagymát, igaz az éven nem ültettünk. Spájzolhatnál el őszre:)))

    VálaszTörlés
  3. A párom kedvence. Borkén nélkül is tökéletes lenne?

    Margó

    VálaszTörlés
  4. Valószínű, hogy igen, én mindig tettem bele.

    Babett, majd eldugom:)

    Nálunk is a kedvencek közé tartozik, minden évben vetek a kertbe.

    VálaszTörlés
  5. Képes vagyok megenni egy üveggel ha van mellé valami finom husika

    VálaszTörlés
  6. Meghívnálak egy játékra, nézz be kérlek hozzám :)

    VálaszTörlés
  7. Imádom a gyöngyhagymát! Viszont még sosem tettem el, lehet, hogy itt lenne az ideje. Mentem is a recit! :)

    VálaszTörlés
  8. A borkén mikor kerül a felöntőlébe? Éva

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...