2011. augusztus 2., kedd

Mángold krémleves buggyantott tojással

Eszembe nem jutott volna, hogy ez ilyen finom lesz !  Nőddögél a mángold a kertben, egyszer szeretném ha színes lenne a levélnyele valaminek,  Múltkor főztem is vele valamit.
Most hajnali érkezés után félig alva, valami könnyű, gyors levest  akartam.

A legszimpatikusabb receptet  a Borsa oldalán  találtam.
A mángold rendszertanilag a cékla legközelebbi rokona, pedig íze leginkább a spenótéra hajaz. Már az időszámításunk előtt is ismerték és fogyasztották a Földközi-tenger vidékén, Európában mégsem terjedt el. Alacsony kalóriatartalmú és levelei tele vannak mindenféle földi jóval: magas a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Jó réz-, kalcium, triptofan, B2- és B6-vitamin forrás, de akad benne protein is. 
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).

Sajnos zöldségesnél még nem biztos, hogy hozzájutunk, de a piacokon mind gyakrabban lehet belefutni. Érdemes hazavinni egy nagyobb köteget, és próbálkozni vele, hiszen mind leveléből, mind szárából is remek fogásokat varázsolhatunk! Jól fagyasztható.

Készülhet belőle főzelék, frittata, használhatjuk tésztaételeknél, avagy most, hogy elérkezett az esős időszak, készülhet belőle akár egy remek krémleves.

Hozzávalók 

1 csokor újhagyma
2 nagyobb szem burgonya
50 dkg mángold levél
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín vagy 1 doboz creme fraiche

frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet

Levesbetét:
Garabonciás kecske krémsajtgolyó snidlinges ízesítéssel

Az újhagymát felkarikázom, majd 2 evőkanál olívaolajon megpárolom. Amikor már majdnem puha, hozzáreszelek/nyomok 3 gerezd fokhagymát. A burgonyákat ez idő alatt megpucolom, és felkockázom. Ha a hagyma puha, hozzákeverem a burgonyát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a burgonyát majd teljesen puhára főzöm. Ekkor kerülnek bele a megmosott, laskára vágott mángold levelek. Nagyjából 10 perc alatt megpuhul a burgonyával egyetemben. A levest botmixerrel egyneműsítem, majd belekeverem a tejszínt, ízesítem az ecettel.


Hogy szebb, több legyen , és mert most tojás is van elég, betétnek kapott buggyantott tojást.

Meglepetés volt, fantasztikus !

Ajánlom mindenkinek !

2 megjegyzés:

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...