2011. augusztus 30., kedd

Születésnapi St. Honoré torta

Gyertya nem volt, a sündisznót meghagyjuk   békén a maga útján és helyén :)



Viszont ez egy eszetlenül finom torta !   Nem nagy ügy megcsinálni, csak időben kell elkezdeni és jó sorrendben.

Kezdjük a krémmel, mert hidegen kell tölteni és idő kell, hogy meghűljön.
Hozzávalók.  1 liter tej
                     6 tojás
                     20 dkg cukor
                     5 ek liszt
                     3-4 csomag vaníliás cukor

vagy :             1 liter tej
                      3 zacskó vaníliás pudingpor
                      5-6 maradék tojásfehérje

A tojás fehérje kivételével a többi anyagokból szokás szerint krémet főzünk. Gyorsan felverjük a habot és a forró krémbe forgatjuk óvatosan, hogy ne törjön.

Tojáshab helyett kiváló - sőt !! -  a tejszínhab, azt a már hideg krémbe keverjük.
Hűvös helyre tesszük, hűtőbe, hogy kihűljön.

Tészta:   az alap, ami tartja a tortát egy hajtogatott leveles tészta karika.  Tökéletesen jó a kész bolti.  Egy tortaforma alját rányomjuk a vékonyra kinyújtott leveles tésztára és körbevágjuk. Tepsibe  sütőpapírt  teszünk és arra a kivágott tésztát.

Aki süt képviselőfánkot , azt a tésztát készítse el, amit szokott.  Én a Horváth Ilona könyvéből sütöttem mindig,  elsőre sikerült, nem kockáztatok, ha képviselőfánk akkor így készítem:

2 dl vizet csipet sóval és 10 dkg zsírral felforralok. Beleöntök 20 dkg finomlisztet és keverem míg összeáll és elválik az edény aljától.
Leveszem a tűzről, pár perc hűlés után egyenként belekeverek 5 közepes méretű tojást.

Ha az égetett tészta is kész, akkor langyosan egy csillagcsőrös nyomózsákba rakjuk.  A leveles tésztakarikát villával megszúrkáljuk, hogy ne púposodjon. Lazán, nem szorosan , spirális köröket nyomunk  a képviselőfánk tésztából.
A maradékból diónyi vagy kisebb gömböket készítünk a tepsi üres részére, vagy egy másik tepsibe. 12-14 db-ot. Amennyi lesz belőle.
Egy órát pihentetjük, majd forró sütőben megsütjük.
Akármilyen kíváncsiak vagyunk is, a sütő ajtaját 20 percig tilos kinyitni !
Szép barnásra sütjük a tésztát.  Kihűtjük.

Összeállítás:   A kis  fánkokat megtöltjük a krémmel.

A maradék krém felét elsímítjuk a tészta alapon.  Szépen körbeültetjük a kis fánkokat.   A megmaradt krémet a torta közepére tesszük. lehet a nyomózsákból is, de lehet csak úgy szabadon, kanállal.

15-20 dkg cukrot szép világosra karamellizálunk, teszünk bele egy teáskanálnyi ecetet és egy evőkanálnyi vajat. Ezekkel gyorsan elkeverjük és a fánkocskák tetejére kanalazunk belőle. Nagyon finom, vékony karamellréteg lesz így. Aki nem szereti, csokoládéval próbálkozzon.
Végül a krémet megszórjuk szárazon pirított mandula lapocskákkal.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Alapötlet   INNEN.

10 megjegyzés:

  1. WOW WOW WOW!!!!
    Fantasztikus ez a torta, imádom!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos! Elmentem a receptet, ha egyszer elég bátor leszek, kipróbálom. :)))

    VálaszTörlés
  3. Régóta szemezgetek ezzel a tortával, gyönyörű lett ráadásul!

    VálaszTörlés
  4. Én is sokáig csak nézegettem:) Nem nehéz elkészíteni, ha képviselőt süt valaki , na ez nagyjából ugyanaz, csak a formája más.

    VálaszTörlés
  5. És milyen szép a formája:))) Nagyon klassz!!!

    VálaszTörlés
  6. Én is szeretem ezt a fajta tortát nagyon! Kicsit kalóriadús, de van, hogy az ember pont ezt kívánja. Guszta lett!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett, Isten éltesse az ünnepeltet(mert nem írtad ki volt.)

    VálaszTörlés
  8. A párom volt az ünnepelt Kati, neki készült.

    VálaszTörlés
  9. Még mindig tetszik!, csak legyen időm elkészíteni!! :-)

    VálaszTörlés