Kenyér sütésre jöttek. Mivel este 5 -re értek csak oda, előre megsütöttem a kenyereket.
Hogy az élmény meg legyen, előkészítettem kovászt, lisztet, lángos tésztának. Kicsit ráfűtöttünk a kemencére, együtt megdagasztottuk , négy jókora langalló lett, tejföllel, sajttal, szalonnával.
Ittak mustot, hatalmasat hancúroztak, némelyik csurom víz lett, piros arccal mentek haza.
Az a helyzet, hogy ezt már nem tudod fokozni....Tudod, hogy ezek eddig a legeslegszebbek....És lennék én nálatok tanítónéni...
VálaszTörlésÉn még nem is ettem kemencében sült igazi kenyeret...jut eszembe :)
VálaszTörlésA kenyerek gyönyörűek! És milyen jó, hogy a gyerekek láthattak ilyet!
VálaszTörlésNa tessék, Csibe. Süthetek....
VálaszTörlésÉlvezték, az biztos !
Az a baj Babett, hogy itt is küldik el őket:(
Nagyon szép kenyerek! Nekünk is van kemencénk, sütök is kenyeret elég gyakran, de a kemencében még nem próbáltam. Nem értekezhetnénk a felfűtés mikéntjéről? Mert nálunk két eset lehetséges: vagy még túl meleg a kemence vagy már ki is hűlt. Ideális hőfok nem létezik.
VálaszTörlésEz a legkényesebb pont nekem is, most kicsit megégtek, de leütögettem és lekapartam az égett rész.
VálaszTörlésLevélben ??
Nem találtam mail címet Kriszta. A nyári tapasztalataim: először begyújtok a kemencébe és utána dagasztom a tésztát. Kel kb. egy bő óra, akkor kiszajtom, és még egy órát kel bevetés előtt.
VálaszTörlésA kemencének kell a két óra a felfűtéshez. Attól is függ, mivel fűtesz, én szeretek rőzsével, de akác karóval szoktunk legtöbbször. A lényeg, hogy akkor jó a kemence, ha leég a korom. Amikor fűteni kezded totál kormos lesz. Mi oldalt fűtünk. Egyik oldal, áttolom a parazsat, másik oldal, általában 4 fűtéssel jó lesz. A harmadik rárakásnál már kezd a korom eltűnni.
Ha azt mondom , oké, ennyi a fűtés, akkor még szét szoktam túrnia parazsat, kicsit elhamvadjon, de nyitva hagyom az ajtót. Aztán kihúzom a parazsat, ez fontos, nem szabad bent hagyni, és még hagyom a kemencét szellőzni. A miénk samottéglából van, elég jól őrzi a meleget.
Én is próbálgattam, ami biztos, hogy nekem kell fűteni, mert a János túlfűti mindig:)
Egész más kenyér sül benne, én úgy sütöm ahogy annó gyerekkoromban anyám, erről találsz leírást a blogban. Egy-két próbát megér, ki kell ismerni a kemencédet.
De csodás élményeket szereztél a gyermekeknek
VálaszTörlésÍrtam levelet a borházas címre, hátha megokosítasz!
VálaszTörlésDe jó lett volna véletlenül éppen arra járni:)
VálaszTörléslegközelebb mikor szóljak, hogy arrafelé járok? :):):):)
VálaszTörlésIdőben :) de legjobb rászervezni. Főnököt befogjuk fát vágni, mi meg dagasztunk :)
VálaszTörlésÚgyis fogok én is kemencében sütni... csak azért is sütök ma krumplis kenyeret a sütőnkben! Na!
VálaszTörlésNézze meg az ember étvágyat csináltál!
a langalló igen jól néz ki))), igaz, a kenyerek is
VálaszTörlés