2011. október 2., vasárnap

Gyömbéres szilvareszter


Megvettem azt a szilvát, amit nem kellett volna.  Szemre szép, de se íze se.....

Enni semmiképp nem jó, egy kilónyi  ízetlen szilvával meg mi a csudát lehet kezdeni ?   Desszertnek pudingot főztem, ahhoz   lesz  egy részéből öntet.  Egy régen vett szakácskönyvet nézegettem tegnap, ott volt egy recept.

Én így készítettem: 

Kettőnknek 10- 12 szilvát kimagoztam, elnegyedeltem, lábasba raktam.  Öntöttem alá egy csöppnyi vizet, csak hogy ne szárazon kezdjem el főzni. 3 evőkanál barna cukorral megédesítettem.
Már nyúltam a fahéjas üveg után, amikor eszembe jutott a tegnap vásárolt gyömbér. Egy ujjhegynyi darabot letörtem, meghámoztam és vékony csíkokra vagdostam. 
A szilvához adtam.
Addig főztem, míg a héja elkezdett pöndörödni, ennyi idő alatt elpárolog a víznek a nagy része is.

Langyosan kanalaztam a puding tetejére, mellé kis lágy tejszínhab..... azt hiszem nem igazán a kalóriaszegény desszertek közé való, de nagyon finom.

Az eredeti recept pedig így szól : 
Jó érett kék szilvát megmosunk, kimagozunk, és állandóan keverve addig főzzük, míg a héja kezd összesodródni.
Ekkor kilónként 20 dkg cukrot teszünk hozzá, még egyszer felforraljuk. Forró üvegekbe töltjük. tetejére egy kevés rumban elkevert Na-benzoátot teszünk, lekötjük és száraz dunsztba tesszük.

4 megjegyzés:

  1. Ügyesen kitaláltad,biztos ízletes volt.
    Finom csemege.

    VálaszTörlés
  2. Kalória? A desszertnek a kalória a lényege. Klassz!

    VálaszTörlés
  3. Én tegnap gyömbéres almalekvárt főztem. :):)
    A gyömbér íze szerintem is nagyon finom. :)

    VálaszTörlés