Regine Stroner Karácsonyi sütemények című könyvéből.
Hozzávalók: 40 dkg héjas mandula ( itt jegyzem meg, hogy kapható darált mandula a Lidlben, de ne csábuljatok el. Ez most abból készült, más lett a színe. )
3 tojás fehérje
30 dkg porcukor
1 evőkanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors
fél citrom héja
1 kiskanál citromlé
A mandulát megdaráljuk diódarálóval. Akár kétszer is.
A tojás fehérjét habbá verjük, nagyon keményre. Akkor jó, ha késsel belevágunk és megmarad a kés nyoma.
Apránként hozzátesszük a cukrot, közben tovább verjük.
4 evőkanál cukros habot kiveszünk és a hűtőbe félre tesszük.
A mandulát és a fűszereket összekeverjük a habbal. Kemény, formázható masszát kell kapni. Ha nem elég kemény tegyünk még bele mandulát.
Cukorral meghintett gyúródeszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és - ne a legkisebbel - csillagokat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.
Gyorsan sül !
A félretett habot a csillagok tetejére kel kenni. Vagy sülés előtt, nekem nem sikerült még sosem rendesen, plusz kicsit megbarnul sütés közben. Viszont ha sülés után kenem rá, akkor ugyanúgy, ahogy a mézeskalácsokon, rászárad a hab. Ez elég macerás, a könyvben gyönyörű síma a hab, én akárhogy próbáltam nem lett olyan.
Két nagy tepsi lett az adagból.
Félédes, kései szüretelésű fehér borral nagy élmény !
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Köszi a receptet, mindenképpen kipróbálom:-))
VálaszTörlésNagyon jó lett!
A recept az biztos , hogy tuti, de én azt a félédes, késői szüretelésű bort is szívesen megkóstolnám....
VálaszTörlésMájusban:)
VálaszTörlésNahát, nem is gondoltam, hogy az egész fahéjat le is darálhatjuk... Megint tanultam valamit:)
VálaszTörlésA süti nagyon mutatós!:)
Roza, biztosan le lehet darálni otthon is a fahéjat, de én a mandulát írtam:) Fahéjat őrölve veszem:)
VálaszTörlésMost viszem az asszonykámnak!
VálaszTörlés