2011. december 26., hétfő

Ablakos linzer

Az idén nem vettem szaloncukrot. Azt hiszem ez már így is marad.     Nem akartam, hogy veszekedés legyen, ehetnek vagy nem ?  A nagyobbaktól a kicsi is látja, jobb lesz ez így.
Mindig sütök mézeskalácsot a fára, most szárítottam narancs és alma karikákat, vettünk új arany színű gömböket.
Ezt a kekszet már készülök megsütni jó ideje, gondoltam korábban hogy a Julival ketten, aztán elmaradt.
Most megint a kezembe akadt, az újságban azt láttam meg legelőször.
A tészta egy része ablakos keksz lett, karácsonyfa dísszé nemesülve, másik fele finom lekvárral töltve linzer.

Recept a Nők Lapja Konyha karácsonyi számából.

Hozzávalók:  25 dkg liszt
                     5 dkg darált mogyoró
                     1 teáskanál sütőpor
                     15 dkg vaj
                      8 dkg porcukor
                     csipet só
                     1 tojás
                     16 db kemény töltetlen savanyú cukor

Elkészítése : a vajat a  porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, azzal is elkeverjük simára.
A száraz hozzávalókkal összegyúrjuk és 30 percre hidegre tesszük.

Közben a cukrokat kibontjuk, az egyforma színűeket  külön válogatjuk.  Vastag zacskóban, konyharuha alatt sodrófával jól összetörjük.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal kiszaggatjuk. Mindegyiknek a közepét is kiszúrjuk.
A tepsire tesszük és a közepére szórunk a törött cukorból.
180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük, a tészta maradjon világos.

Kihűlés után lapáttal alányúlva szépen lejön a papírról.

Egy tepsivel készült ilyen ablakos, a maradék tésztából pedig linzereket sütöttem.  Összeragasztottam a párokat a   Babett fantasztikus lekvárjával ,  megporcukroztam, majd a közepüket kitöltöttem még a lekvárral.
Igazi karácsonyi finom sütemény !

5 megjegyzés:

  1. Jé, ilyen ablakost még soha nem láttam. :)
    Na, majd jövőre. :)

    VálaszTörlés
  2. jól néz ki az ablakos,igen...jövőre.. van-e recept a mézes figurákra,ami nem lesz kemény?
    Mi a titka?
    Narancskarikákat sütőbe száritod?

    VálaszTörlés
  3. A narancskarikákat a cserépkályha tetején szárítottam. Gondolom a radiátoron is megszáradnak. Rátettem egy tortarácsra, és azon két nap alatt jók lettek.

    Mézeskalácsban nem vagyok jó, most a Citromhab oldaláról vettem a receptet, finom és szép lett a tésztája.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a választ, a Citromhab/mézeskalács/receptjét hol találom?

    VálaszTörlés