Az idén nem vettem szaloncukrot. Azt hiszem ez már így is marad. Nem akartam, hogy veszekedés legyen, ehetnek vagy nem ? A nagyobbaktól a kicsi is látja, jobb lesz ez így.
Mindig sütök mézeskalácsot a fára, most szárítottam narancs és alma karikákat, vettünk új arany színű gömböket.
Ezt a kekszet már készülök megsütni jó ideje, gondoltam korábban hogy a Julival ketten, aztán elmaradt.
Most megint a kezembe akadt, az újságban azt láttam meg legelőször.
A tészta egy része ablakos keksz lett, karácsonyfa dísszé nemesülve, másik fele finom lekvárral töltve linzer.
Recept a Nők Lapja Konyha karácsonyi számából.
Hozzávalók: 25 dkg liszt
5 dkg darált mogyoró
1 teáskanál sütőpor
15 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet só
1 tojás
16 db kemény töltetlen savanyú cukor
Elkészítése : a vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, azzal is elkeverjük simára.
A száraz hozzávalókkal összegyúrjuk és 30 percre hidegre tesszük.
Közben a cukrokat kibontjuk, az egyforma színűeket külön válogatjuk. Vastag zacskóban, konyharuha alatt sodrófával jól összetörjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal kiszaggatjuk. Mindegyiknek a közepét is kiszúrjuk.
A tepsire tesszük és a közepére szórunk a törött cukorból.
180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük, a tészta maradjon világos.
Kihűlés után lapáttal alányúlva szépen lejön a papírról.
Egy tepsivel készült ilyen ablakos, a maradék tésztából pedig linzereket sütöttem. Összeragasztottam a párokat a Babett fantasztikus lekvárjával , megporcukroztam, majd a közepüket kitöltöttem még a lekvárral.
Igazi karácsonyi finom sütemény !
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Szülinapi fügetorta
Előre is elnézést a képekért, majd megsütöm mégegyszer és akkor lehet jobb képeket lőni. Van egy fügefánk és rengeteg a termés rajta. Vol...
-
Ez igazán az. Sütöttem eddig is tepertős pogácsát, finom is volt, valamennyire leveles is, de ez, ez igen! Úgy kell megfogni, egyben t...
-
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vaj...
-
Először anyósomnál ettem ilyet. Nem tudom ízlett-e, a savanyú paprikát, egyáltalán a paprikát pár éve eszem szívesen. Errefelé ún, sváb pap...
Jé, ilyen ablakost még soha nem láttam. :)
VálaszTörlésNa, majd jövőre. :)
jól néz ki az ablakos,igen...jövőre.. van-e recept a mézes figurákra,ami nem lesz kemény?
VálaszTörlésMi a titka?
Narancskarikákat sütőbe száritod?
A narancskarikákat a cserépkályha tetején szárítottam. Gondolom a radiátoron is megszáradnak. Rátettem egy tortarácsra, és azon két nap alatt jók lettek.
VálaszTörlésMézeskalácsban nem vagyok jó, most a Citromhab oldaláról vettem a receptet, finom és szép lett a tésztája.
Köszönöm a választ, a Citromhab/mézeskalács/receptjét hol találom?
VálaszTörlésEz valami meseszééép!!! :)
VálaszTörlés