Drága dédnagyanyám mesterien sütötte a krumplilángost. Forró platnyira pakolta a szép sárgásfehér kruplis tésztakarikákat és falapáttal, de sokszor kézzel igazgatva ügyelte, hogy meg ne égjenek....
A konyhába beépített kis sparheltjában mindig égett a tűz, és olyan meleget csinált a házba, mintha minden gyereke, unokája, dédunokája egyszerre látogatna haza hozzá.
Szerettem nála lenni, csak úgy lestem minden mozdulatát, amikor a konyhában dolgozott.
És pontosan emlékszem, azt tanította, hogy a krumplilángosba nem kell tojást tenni....
Receptet nem is írok, mert nem tudom a mennyiséget meghatározni.
Tetszőleges mennyiségű krumplit héjában, vagy anélkül megfőzünk. Ha megfőtt leszűrjük, megtörjük, vagy krumplinyomón áttörjük és megvárjuk amíg kihűl. Ha kihűlt, annyi lisztet keverünk, gyúrunk hozzá, hogy lágy, de nem túl ragadós tésztát kapjunk. Közben sózzuk, és egy kanálnyi zsírt, vagy olajat keverünk hozzá. Összegyúrjuk, vékony hengerré formázzuk. Kis darabokat vágva, mindegyiket vékony, kerek lappá nyújtjuk. Forró vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük.
Mindkét oldalát megkenjük olvasztott zsírral, vagy olajjal és ízlés szerint sózzuk.
Négyrét hajtogatva megpróbáljuk egyszerre begyömöszölni a szánkba :)))
Amennyire tudom, ez a palóc változat. Az általunk is ismert lángost, így a krumplilángost is, bő olajban kell kisütni. De ez talán egészségesebb is, mivel nem tocsog az olajban.
VálaszTörlésSzuper, kipróbáljuk, épp ilyesmiket keresek, hogy egy kicsit szélesítsem a reggeli menü perspektívát. :)
VálaszTörlésKészítettem már én is, és nagyon finom lett. :)
VálaszTörlésNálunk is vastagabbra nyújtva, bő olajban készül, imádom...
VálaszTörlésNálunk rendszeres vendég, havonta, kéthavonta terítéken van, a jó öreg hagyományokat szeretjük:)))
VálaszTörlésManómérce! Ugyanezt a tésztát készítitek? Érdekelne....
ooo, kedves babette,
VálaszTörlésorok halam ezert a receptert. ilyesmire vagytam regota, de erre az utolag zsirral megkenesre nem hiszem, hogy rajottem volna valaha. ma megcsinaltam libazsirral, csodas volt, megegyszer nagyon koszonom.
anna
Kedves Anna! örülök, hogy megtaláltad, és azt is , hogy ízlett...ezért jó blogot írni:)))
VálaszTörlésAz én Nagymamám is a sparhelten sütötte, megzsírozta, megsózta és mi nagyon szerettük.
VálaszTörlésÉn is így csinálom, mégsem olyan, mint az övé volt.
Az anyukám gyerekkoromban sokat sütött.Igaz a sparhelt platniján.Imádtuk cukorral megszórva.
VálaszTörlésaz én dédimék palócok voltak, sparhelten sült náluk is, ez volt palacsinta helyett. a zsírral megkenés után még jött egy nagyon vékony réteg liszt, így nem a lángos lett szuttyos. az én kedvencem a házi baracklekváros :)
VálaszTörlésNagyon jó volt olvasni ezt a leírást. Olyan szeretet áradt belőle, szinte éreztem a sütögetés meghitt hangulatát. Jó ha az embernek ilyen szeretetteljes emlékei vannak. És a krumplilángos is nagyon finom lehet így, bár még soha nem készítettem ilyet. Mi tapcsikolt pogácsát szoktunk sütni hasonló tésztából, olajban.
VálaszTörlésJaj Pilar! De jó olvasni!van egy ismerősöm, aki szilvalekvárral eszi:)))
VálaszTörlésMaria! Az én dédim bizony ilyen asszony volt, és máig kiráz a hideg, ha rágondolok, soha senki nem fog olyat sütni, mint ő....
szobahoztam a langost + a halamat feled, olvasd el ha erdekel "_"
VálaszTörléshttp://annaeszik.blogspot.hu/2012/08/dobozlangos.html
Szia Kemencetűz!
VálaszTörlésMa csinálok krumplilángost,és kicsit utánna kerestem a neten,hogy jól emlékszem-e a receptre.Örülök,hogy megtaláltam a tiédet ez az igazi recept nem az olajban sülté.Szabolcsban így csinálják.Annyi lisztet tesznek hozzá,hogy ne ragadjon,mert a sok liszttől nem lesz gyenge.Nagyon finom ,de bizony a sparhelten sütve az igazi.