Majdnem egyszerre sütöttük a Babettel. A vélemény pedig szinte szó szerint ugyanaz:)
Kaptam már ajándékba „gyári” készítésűt. Olvastam róla cikkeket, hogy micsoda bonyolult megsütni, és hogy az olasz háziasszony se otthon süti, mert rettentően nehéz és nem sikerül és és és….
Hát. Nem ismerem az olasz háziasszonyok kvalitásait, de nem tudom elképzelni, hogy olyan ügyetlenek lennének ezt a karácsonyi kalácsot ne tudják megsütni.
Lajos Mari receptjét választottam.
Hozzávalók: 500 g liszt
30 g élesztő
2-3 dl tej
80 g cukor
4 tojás
200 g vaj
mazsola, cukrozott narancs és citromhéj
egyéb cukrozott gyümölcs
1 citrom reszelt héja
100 g dió
50 g fenyőmag vagy hámozott mandula
20 g vaníliás cukor
1 csipet só
1 dl langyos tejjel, 1 kiskanál cukorral és két evőkanál liszttel kovászt készítünk.
Míg kel a kovász a lisztet egy mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a kovászt, a cukrot, az olvasztott vajat, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, és annyi tejet, keveset ! hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
Hólyagosra dolgozzuk és hagyjuk a duplájára kelni.
Deszkán lazán átgyúrjuk, hozzáadjuk a cukrozott gyümölcsöket, a beáztatott lisztbe hempergetett mazsolát, a durvára vágott diót, mandulát.
Kivajazunk vagy papírral kibélelünk egy 20-25 cm magas sütőformát vagy zománcos lábast. Jelen esetben virágcserepet.
Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük. Amikor már felemelkedett 10-15 perc sütés után kereszt alakban vágást készítünk a tetejére.
40-60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e?
Sülés végén még megkenjük olvasztott vajjal.
Most kettévettem a tésztát, és virágcserépben sütöttem meg. Kiválóan sikerült, ezentúl is ebben fogom sütni.
Egyik ajándék lett, a másikat megkóstoltuk tegnap. Finom, finom, de semmi extra. Szerintem. és szerintem is.....
A cserép kiváló ötlet, kicsit, nagyot lehet benne sütni. A kalács is jó, egy habos kávéval tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet. Nem utoljára sütöttem, sütöttünk ilyet.
Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert dekoratív és nagyon klassz ajándék....
VálaszTörlésAkkor ti nagyon egyformán gondolkodtok, én még sosem ettem ilyet, de gondolom nem lehet finomabb a nagymamám kalácsánál:)
VálaszTörlésEz az igazság, Kati :)
VálaszTörlésAzt hittem beleteszed a Te receptedet is.
VálaszTörlésMajdnem ugyan ez, az enyémben csak a sárgája kell a tésztába, és 5 dekával kevesebb vaj...
VálaszTörlésÉs ezt a cserepet nem kell beáztatni, mint a római-, vagy pataki tálat?
VálaszTörlésMindenesetre nagyon guszta a kalácsod!:)
Nem nem nem ! Akkor nem sül meg a tészta a cserépben csak a teteje. Kenyérrel jártam így, amikor először sütöttem cserépben. Csak szárazon.
VálaszTörlésIstenem milyen gyönyörű étvágygerjesztő!! Örülök, hogy idetaláltam Hozzád (cékla miatt, azt kerestem)!
VálaszTörlésÜdv minálunk, Gabi !
VálaszTörlésGyönyörű! Ebből a mennyiségből, hány cserépnyit lehet sütni?
VálaszTörlésKöszi.
Rea
Ja, és persze mekkora cserépben ? :)
VálaszTörlés