Sütöttem máskor is hájas kalácsot, főleg kelt hájast. De ez !!! Ez a csúcsok csúcsa !
Hol is lehetne máshol, mint a Horváth Ilona szakácskönyvében ??
Recept :
70 dkg liszt
40 dkg darált háj
egy tojás
2 kanál tejföl
1 dl bor, vagy egy-két kanál ecet, ebben most 3 ek almaecet van.
Víz vagy szódavíz, 2-3 dl
teáskanál só és cukor
A lisztből elveszünk 10 dkg, a hájjal összedolgozzuk és hidegre tesszük.
A többi hozzávalóból a vizet fokozatosan adva hozzá egy közepesen lágy tésztát készítünk. Olyan legyen, amit könnyen lehet dagasztani. Jól kidolgozzuk, 15 percet pihentetjük.
Deszkán vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a hájat. Csíptem egy darabot és elkentem, amennyire tudtam. Lehet fólia között elnyújtani és ráborítani a tésztára.
Felcsavarjuk, mint a kakaós kalácsot. Fogjuk a sodrófát és a felcsavart tésztát kilapogatjuk vele. Nem nyújtjuk, ütögetjük.
Itt jön az első hajtás. A hosszú tészta egyik végét , 1/3 rész, behajtjuk a középső harmadra, majd a maradék harmadot a tetejükre. 3 réteg tészta van így egymás tetején.
20 percig hűvös helyen pihen.
20 perc elteltével újra ugyanígy meghajtogatjuk. Újra pihen 20 percet.
A harmadik hajtogatás az négyszeres. A tészta két szélét egymással szembe középre hajtjuk, majd az egészet, mint egy könyvet, becsukjuk.
Ha nem sütjük meg mind, akkor kétfelé vágjuk, szép hosszúkás, és lefagyasztjuk a fölösleget.
Pihenés után inkább 3 mint 5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Itt már hólyagos volt több helyen.
Pogácsa vagy cakkos szélű szaggatóval karikákat vágunk. Ne a legnagyobbal, közepes méretűeket. Minden másodiknak a közepét kilyukasztjuk.
Az alsókat tepsire tesszük, megvizezzük és a lyukas korongokat kicsit rányomjuk. Csak picit !
Forró sütő legfelső rácsára tesszük és szép világosra sütjük.
Meghintjük porcukorral,
és a közepére valami finom lekvárt töltünk.
Velem most madarat lehetne fogatni. Én ilyen csodálatosat régen nem sütöttem !
És ami meglepett: a potyadékot összegyúrtam és pogácsának megsütöttem.
Látjátok, még ez is réteges !
Természetesen kifliket is lehet a tésztából, sőt réteslapot is. Azt vékonyra kell nyújtani és az a jó tanács, hogy keskeny lapokat süssünk belőle.
Ilyen lett a kifli. A nyitott felével befele kell a forró sütőbe rakni, akkor nyílik ki szépen.
Asztaaaaaaaa.....ide csorgatom mindjárt a nyálam a billentyűzetre:)
VálaszTörlésJól néznek ki a hájasaid, a pogácsa is!
VálaszTörlésAztán mennyi lekvár fért bele? Nekem olyan nagynak tűnnek.
Ez aaaz! Már ősz óta pihenget két nagy adag háj a fagyasztóban egy jó receptre várva, ez pedig remeknek ígérkezik! Köszönöm! :)
VálaszTörlésEgy jó teáskanállal belefért. nem voltak nagyok, a közepes kiszúróval készültek. magasak lettek , az igaz:)
VálaszTörlésEgycsipet, én ritkán sütök hájast, nemszeretem ha kifolyik sülés közben a zsír belőle. Na ez nem olyan. Ez ropogós, könnyű, eperlekvárral nagyon finom.
Nagyon gyönyörűséges!!!! A kép csalóka ám.Tényleg nagyobbnak tűnik, de ez pont olyan pontaszámbabeleférősfinomfalatocska...)))
VálaszTörlésMondjuk két falat :)
VálaszTörlésJó, legyen kettő! A jelszó: május:)))
TörlésNyomtam egy"lájk" - ot:)))))
VálaszTörlésCsodaszépek, nagyon sok türelmed volt hozzá:) Én most nemrég dobtam ki a fagyasztóból a tavalyi hájat:) Lehet megver az Isten érte:)
VálaszTörlésMáskor akaszd ki a cinegéknek:) Nem tartott sokáig. És nem ver, nem olyan gonosz.
TörlésCsorog a nyälam! A legfinomabb häjas kaläcsok regen disznovägäskor keszültek.Szämomra mär csak emlekek es izek...
VálaszTörlésGondaanyu ez nagyon szép!Ezt a recit ki kell probálni.
VálaszTörlésEz most halál!!!!!!!!Gyönyörűségesek:))))))))
VálaszTörlésÉn is megcsináltam és nagyon jóóók lettek! Köszönöm szépen!!! :)
VálaszTörlésÖrülök:)
Törlésés a többi hajtogatás előtt sem szabad nyújtani ?
VálaszTörlésÚgy szól a recept, hogy ugyanúgy ahogy először. Nem nyújtva, ütögetve. De nem hiszem, hogy a nyújtás ártana neki. Nem csináltam nyújtva.
Törlés