2012. január 28., szombat

Krumplis-tepertős pogácsa




Ha az ember olyan csodálatos ajándékot kap a kisfiától, mint amilyet én, akkor olyan, de olyan finomat kell sütni, hogy csak na:)))
                                               
Már nem emlékszem pontosan mikor alakult ki családunkban a pogácsák iránti rajongás, de bizton mondhatom a kisfiam a legjobb szakértője. Egyszerű és nagyon finom pogácsa sült ma. 
Van nekünk egy nagyon jó hentesünk, ahol apró, pogácsába való  finom tepertőt lehet kapni. Eredetileg sima krumplis pogácsának indult, de egy ősrégi Príma konyha kilőtte a tervemet. Egy nagyon könnyen elkészíthető tepertős-krumplis pogácsa verziót kínál...


 A recept:

3,5 dkg élesztő
kb.1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
2 db krumpli megfőzve
15 dkg tepertő
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
60 dkg liszt
1 kiskanál só
1 tojás sárgája a kenéshez

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. A tepertőt apróra vágjuk.A többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk és mint a bejglit feltekerjü. A végeket egymásra hajtjuk és újabb fél óra pihentetés következik. 
Újra kinyújtjuk kb.fél centi vastagra és tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk , lekenjük tojássárgájával. A sütőt előmelegítjük és forró!!! sütőben sütjük.


                                   












9 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, olyan, mint amit nagymamám sütött régen:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Geszti! A tál nagyanyai örökség:)))

      Törlés
  2. Mi is nagyon szeretjük a pogácsákat, a tied pedig olyan gyönyörű, és krumplis, és tepertős, hogy feltétlenül ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Hajrá! "Aszonták" az itthoniak, hogy tán ez az eddigi legjobb...

    VálaszTörlés
  4. Nahát, ezért érdemes volt hazajönni :)

    VálaszTörlés
  5. Pogácsa forever! :))

    Babett, Gondaanyu, kérlek, hogy nézzetek be hozzám, van ott Nektek egy kis meglepi! :)

    VálaszTörlés
  6. A krumplis pogácsánál jobban csak a tepertőset szeretjük, úgyhogy ez nekünk való recept! :) Nagyon guszták lettek, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  7. Ez egy nagyon finom, puha pogácsa lehet.Szerintem holnap vennem kell töpörtyűt.:)

    VálaszTörlés
  8. Megsütöttem, köszönöm szépen a receptet, nagyon finom volt.Felteszem majd a blogra, de nem sok képet sikerült készíteni,mert gyors ütemben fogyott!:-))

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...