Ebben a hideg téli időszakban jól esik egy melengető , lágy kifli finom forró kakaóba mártogatva. Ezeket a kifliket még hétfőn sütöttem. Nem is gondoltam, hogy felteszem a receptet, hisz biztos mindenkinek van ilyen, vagy hasonló kifli receptje. De egy nagyon kedves olvasó kérte, hát íme.
Kedves Judit! Köszönöm a kedves levelét és jó sütögetést kívánok :)
Hozzávalók:
50 dkg fehér tönköly liszt (most 10 dkg ebből teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
kb.2,5 dl tej
1 ek. cukor
4dkg vaj olvasztva
2 ek.olaj
1 csapott ek. só
1 tojás
3 dkg élesztő
Elkészítés:
A hozzávalókból lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk, akár a kenyérsütő üstjében. Duplájára kelesztjük. Miután megkelt, 3 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle. Kicsit pihentetjük, hogy a sikérszálak újra megnyúljanak, és könnyű legyen nyújtani. Mindhárom gombócot egyesével kinyújtjuk és 5-6 részre vágjuk attól függően, hogy milyen méretű kifliket szeretnénk. A szeletek csücskét odatapasztjuk a munkafelülethez, jól megnyújtogatjuk , meghúzogatjuk a tésztát, és kifli formára feltekerjük.
Tepsire rakjuk és hagyjuk újra megkelni.Én egyszerűen vízzel lepermeteztem és megszórtam szezámmaggal. Ha fényes kifliket szeretnénk, akkor egy felvert tojással lekenhetjük vizezés helyett.
Előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük.
A folyadék mennyisége lisztfüggő. Nem mindig szükséges a megadott mennyiség, vagy éppen több kell hozzá.
A kifli bl 55-ös lisztből is elkészíthető.
Forrás: Príma konyha
Már hétfőn is tetszettek :)
VálaszTörlésNagyon szép! örülök, hogy rátaláltam a blogotokra.Igényes és szép a felhozatal. Igyekszem rendszeres olvasótok lenni:)
VálaszTörléskismiska! köszönöm a Gondaanyu nevében is! üdvözlünk nálunk, gyere gyakran:)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésGyönyörűek, örülök a receptnek!!! Szép napokat nektek! Judit
VálaszTörlésNeked is Judit!
TörlésNagyon szép lett, én azt hittem első ránézésre, fehér kifli. A recept majdnem olyan, mint az a kenyéré, amit néha sütni szoktam, és annak igen finom a tésztája:)
VálaszTörlésGyöngyi! Ez majdnem fehér, hisz csak 10 deka a tk. liszt benne.Ez egy puha, foszlós tészta, olyan, aminek kijön a belseje:)))
Törlésmegsütöttem a kifliket, és jelentem nagyon gyönyörűek lettek:) köszönöm a receptet!
VálaszTörlés