2012. július 21., szombat

Fordított fügetorta


Nem kaptam, mert cseréltünk, de 30 db , különbözően érett fügével jöttem ma haza a piacról.
Én különösebben nem voltam oda érte, a János szereti.   Azért megkóstoltam :)

Lekvárt szívesen főznék fügéből, de ez nem az a mennyiség.  Sütemény viszont  kell hogy süljön belőle.
Szombat késő délutánra, estére jól is esett.
LIMARA receptjét választottam, annyi módosítással, hogy egy kevés rebarbarát is tettem bele.

Egy zománcos serpenyőbe tettem 5 dkg vajat, 10 dkg cukrot, 2 ek mézet, és egy fél vaníliarúd belsejét.   Halvány sárgára pirítottam.

A fügéket vízszintesen félbe vágtam és sorba ültettem az olvadt cukorba. Úgyszintén a rebarbarát is.

A tésztához szükség van:   25 dkg finomliszt
                                        10 dkg cukor
                                         2 tojás
                                         0, 75 dl olaj
                                         2 dl író ( kefír vagy joghurt )
                                         csipet só
                                         fél zacskó sütőpor, egy késhegynyi szódabikarbóna
                                         kiskanál fahéj

Én csak összekevertem, majd a füge tetejére kentem.
Előmelegített sütőben  30-40 perc alatt sül meg. Ha nagyon barnulna a tetejét takarjuk le.

Sütőből ha kivettük 10- 15 perc pihenés után fordítsuk egy nagy tálra.
Jó hozzá egy gombóc fagyi, lágy tejszínhab vagy egyéb finom krém.

Nincs vele sok munka, és nekem maradéktalanul ízlett is. A János szerint vastag a tészta, de talán nem is volt 28 cm átmérőjű az a serpenyő, amiben sült.

Legközelebb a szódabikarbónát kihagyom a tésztából, kiérzem az ízét.

Egy szeletkét ?


4 megjegyzés:

  1. Én készítettem ugyanilyet almából. De úgy megkívántam a fügét:) A tavaszon rendeltem is egy fügefa csemetét, de azóta se hozták meg. Pedig annyira szerettem volna. Friss fügét még sosem ettem, de a szárítottat azt nagyon szeretem:)

    VálaszTörlés
  2. imádom a fügét)))
    volt néha, hogy szódabikarbónát csaptunk az ételbe, mert nem akart a hús megfőni, én abból kiéreztem az ízét, annak ellenére, hogy a többiek azt mondták, nem is érezni

    VálaszTörlés
  3. Limara fügetortáját tavaly én is elkészítettem, szerettük. A télen kifagyott a fügefa, most néhány évet várni kell, míg újra lesz termő. A szódabikarbónát egészségügyi okokból -lúgosítja a szervezetet- rendszeresen fogyasztom, engem nem zavar, de édesanyám se állta ki szó nélkül, "kiérezte" az ízét.

    VálaszTörlés