2012. július 9., hétfő

Kakaós csiga leveles tésztából - vendégposzt

Bejegyezte: Gonda Eszter





Kakaós csigát házilag általában kelt tésztából szokás csinálni. Amit boltban kapunk, arról messziről látszik, hogy nem kelt tésztából készült, hanem blundeltésztából, ami a hajtogatott élesztős tészta puccosabb neve. Ez a csiga is ebből készült, úgy, ahogy az a cukrász tankönyvünkben le van írva.


Hozzávalók:
1 kg liszt
600 g margarin
100 g cukor
40 g élesztő
20 g só
500 ml tej
4 darab tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj



Elkészítése:

A lisztet és a margarint 90:10 százalékban ketté osztjuk. A margarin 90%-át összegyúrjuk a liszt 10 %-val, téglalap alakúra formázzuk, és bedugjuk a hűtőbe. Az élesztőt feloldjuk a langyos cukros tejben, és a maradék hozzávalókból tésztát gyúrunk, ezt hívják cukrászul előtésztának. Az előtésztából szép gombócot formázunk, bevagdossuk a tetejét, és meleg helyen fél órát kelesztjük. 
Mikor a vajas rész már visszakeményedett  a hűtőben, az előtésztán pedig a bevagdosások mély hasadásokká keltek, a kettőt összedolgozzuk. A tésztának négy "fület" húzgálunk, hogy kereszt alakú legyen. A közepére tesszük a vajas részt és a füleket a vajra hajtogatjuk, a két-két szemben lévőt egymásra. A lisztet mindig söprögessük le a tésztafülekről. A beburkolt vajas részt párszor megcsapkodjuk nyújtófával, hogy elvékonyodjon, aztán a  tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Először szimpla hajtást végzünk rajta, ami azt jelenti, hogy a kinyújtott tésztát három részre osztjuk, a jobb oldali harmadot középre hajtjuk, aztán rá a baloldali harmadot. A lisztet megint söprögessük le róla. Fordítunk egyet a tésztán, újra téglalap alakúra nyújtjuk, és dupla hajtást végzünk. Ezt úgy csináljuk, hogy a tésztát négy részre osztjuk, mindkét szélső negyedet középre hajtjuk, majd a két dupla réteget még egymásra. Ezután hűtőben pihentetjük a tésztát egy órán keresztül. Pihentetés után megint nyújtjuk, és egy duplát hajtunk rajta. Így a tésztát háromszor hajtogattuk.
Hajtogatás után a tésztát kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk porcukros kakaóval, és feltekerjük. Felvágjuk 2 cm széles darabokra, és a keletkezett csigákat tepsibe rakjuk. Nem kell szorosan egymás mellé, mint a kelt tésztás változatban. A tekercsek végét bedugjuk a csigák alá. Megkenjük tojással, és negyed órát még szobahőmérsékleten kelesztjük őket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A csigákat gőzös sütőben kell sütni, ezért vagy egy tál vizet teszünk a sütő aljába, vagy vizet spriccelünk bele amikor a tepsit berakjuk. A sütő szellőzőnyílását zárjuk le valamivel. Anyu sütőjében ma kb. 40 perc alatt sültek finom ropogósra, de belül jó puhára. Nem ronthattam nagyon el, mert apu hármat megevett belőle vacsorára:)


Remélem a hajtogatást sikerült érthetően leírnom, nekem eltartott egy darabig, amíg a könyv alapján realizáltam, miről is van szó.
A vajas részt jól fagyasszuk ki, mert különben kibugyog az előtésztából, minden csupa ragacs lesz, és nehéz nyújtani.
Ebből a tésztából készül a túrós táska, a búrkifli, és az ízes párna is.



Az eddigieket, és a csigát is a legidősebb lányom, Eszter követte el.  Cukrásziskolába jár, a gyes ( vagy minek is hívják )utolsó évében.

A csiga finom lett, igaz megküzdött vele, harmincvalahány fokban vajas tésztát hajtogatni elég merész vállalkozás .
Szépen megsültek, puhák is lettek, levelesek is, ropogósak is.  Azt hiszem kipróbálom majd én is, a kakaós csiga úgyis nagy kedvenc a barátaink között.

A legfőbb zsűri az Eszter két lánya volt.



Most békésen alszanak, holnaptól az én, a mi gondjainkra lesznek bízva.  Zsófi nem volt még távol a szülőktől, így komoly próba lesz mindenkinek.


Lányok élvezték a nyaralást. Már otthon vannak, én pedig kipróbáltam ezt a csigát.
Eszter??







10 megjegyzés:

  1. Azt elfelejtettem beleírni, hogy a fél adag tésztához elég volt a két deci tej is. Azzal pont szép fényes, hólyagos gömböcke lett.

    VálaszTörlés
  2. Már érdemes volt benézni....csodálatosak a csigák, és a lányok is! Az Eszternek gratulálok! A sulihoz, a munkájához, és a gyönyörű lányokhoz!

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltam már néhány kakaóscsiga receptet és egyik sem volt rossz, dee....mégsem volt az az igazi. Na jó, bevallom, én az "igazi" alatt a majd' 40 évvel ezelőtt kapható bolti csigát értem. :-))) Ez kinézetre nagyon hasonlít "ahhoz", úgyhogy elrakom a receptet és ha lanyhul egy kicsit a meleg, nekiesek. :-)

    VálaszTörlés
  4. Bocsánat, de most olvastam végig a receptet és megkérdezném, hogy:
    1. Miért kell az összeállított tésztának bevagdosni a tetejét? Ezt most hallom először.
    2. A hajtogatások között kell pihentetni a tésztát? És ha igen mennyi ideig? Ez alatt az idő alatt hűtőben kell tartani (hogy a vaj ne olvadjon fel) vagy nem szükséges?
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha bevagdossa az ember a tészta tetejét, jobban látszik, hogy megkelt, mert a bevágások szétnyílnak.
      Az első két hajtogatás között nem pihentettem, csak a két dupla hajtás között, egy órát. Hűtőben kell tartani, hogy a vaj ne olvadjon fel (főleg ilyen melegben), illetve hogy az élesztős tészta ne keljen túl.

      Törlés
  5. Hát, tényleg anyjalánya! :) Gratulálok, gyönyörűek lettek a csigák, biztosan nagyon finomak voltak! :) Kedvet is kaptam hozzá, csak a biztonság kedvéért várok, míg pár fokot hűl a hőmérséklet! :)

    VálaszTörlés
  6. Az élesztőt futtatni kell vagy csak elkeverni a tejben? Éva

    VálaszTörlés
  7. Na, ezt is ki kell próbálnom, mert nálunk is nagy kedvenc. :):)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép! :)

    Megkérdezhetem a tankönyv pontos címát, íróját? Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...