2013. január 9., szerda

Utózönge

Ez még a karácsonyi sütöttek közül való,  STOLLEN  , 3 variációban.

Egy könyvből vettem a receptet, német  szerzője van, feltételezem  autentikus  leírások.

Haladjunk balról jobbra.

Mandulás stollen:

Hozzávalók egy rúdhoz:  50 dkg liszt
                                      40 g élesztő
                                      1/8 liter, 1,25 dl langyos tej
                                      125 g cukor
                                      csipet só
                                      1-1 csipet őrölt szerecsendió virág és szegfűszeg
                                       20 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
                                      100-100  g hámozott, darált ill. vágott mandula
                                       3 reszelt keserű mandula  ( ezt elhagytam )

A lisztet tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk.  Az élesztőt, a tej felét és egy kevés cukrot a mélyedésben elkeverjük, lefedve 30 percig állni hagyjuk.

Hozzáadjuk az összes  hozzávalót és hólyagosra dagasztjuk.  1 óra hosszat kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk  20 x 30 cm-es téglalappá.  Az egyik hosszanti oldalát behajtjuk a tészta feléig, majd ráhajtjuk a másik oldalát.
Tepsibe tesszük, ruhával letakarva még újra egy órát kelesztjük.

180 fokos sütőben kb. egy órán át sütjük.  Kivéve megkenjük jó alaposan vajjal, és megszórjuk porcukorral.


Mákos stollen:

Hozzávalók 2 rúdhoz:     1000 g liszt
                                      80 g élesztő
                                      3/8 liter , 3,75 dl tej
                                      2 tojás
                                      250 g puha margarin
                                      csipet só
                                      1 citrom lereszelt héja
         
Töltelék:  250 g darált mák
               75 g cukor
               3/8 liter tej
 A tejet felforraljuk, beleöntjük a mákot és a cukrot. Levesszük a tűzről,  30 percig duzzadni hagyjuk, majd a felesleges tejet leöntjük róla.

A tésztát a hozzávalóiból ugyanúgy készítjük, mint az előzőt.  Az első kelés után elfelezzük, és a kinyújtott tészta közepére kenjük a tölteléket, majd megformázzuk és tepsire tesszük a stolleneket. Újra kelesztjük és sütjük  180-200 fokos sütőben kb. egy órán át.

Megkenjük vajjal, megszórjuk porcukorral.


Túrós stollen

Hozzávalók egy rúdhoz:     500 g liszt
                                         40 g élesztő
                                         125 ml langyos tej
                                         125 g cukor
                                         150 g vaj vagy margarin
                                         1 citrom reszelt héja
                                         csipet só
                                         150 g túró
                                         50 g mazsola
                                         2 ek rum

Elkészítése ugyanaz, mint az elsőé. A mazsolát rumba áztassuk be és a  formázáskor tegyük a tésztához.

Ez annyira finom lett, hogy el is határoztam, fogok ilyet sütni ünneptől függetlenül is.

Mindegyikből kettő készült.  Egy túrósat frissen megettünk, nem lett szép , muszáj volt :)
Egy mandulásat elajándékoztam.
Hármat elvittünk a piacra  - de hová lett egy mákos ???? Négyet vittünk a piacra?   Lehet.

Hagyományőrző jelleggel ugyanis az idén is főztünk halat karácsony előtt, 22-én.
20 kiló halból, bajai módra, tésztával.

Hangulat fokozása céljából  volt a sütemény.   Páran kérdezték, lehet-e rendelni????  Jövőre :)

5 megjegyzés:

  1. A mákosra éjjel Jánosod járt rá, nem?:))

    VálaszTörlés
  2. Én kaptam mákost is, túróst is :):):):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor megvan a mákos ! Látod, ez az öregség :)

      Törlés
  3. Azért is írtam, hogy ne aggódj! :):):)

    VálaszTörlés
  4. Bajai halászlé...és stollen. kell e több a boldogsághoz? Egy kis gyufatészta :D

    VálaszTörlés