2013. január 6., vasárnap

Csokoládés rétes

Egy különleges desszert.
Igazából egy héttel ezelőtt kellett volna megsütni, akkor többen voltunk, de halászlé után  túrós rétes  dukál.  

Csöppet sem több munka, mint egy torta, a piskóta sütésnél talán kicsit több gyakorlat, tapasztalat, bátorság kell hozzá.


Hozzávalók:  3 rúd rétes lesz egy adagból, tehát annak megfelelő réteslap
5 dkg marcipán
2-3 dkg vaj
15 dkg olvasztott bevonó csokoládé
1 vanília rúd
csipet só
9 tojás
10 dkg cukor
20 dkg  őrölt mandula

Vaj a kenéshez.

A marcipánt lereszeltem és elkevertem a szoba hőmérsékletű  vajjal.  Hozzátettem a csipet sót, az olvasztott csokoládét majd egyenként belekevertem a tojás sárgáit.
A tojás fehérjéből kemény habot vertem a cukorral. Először csak egy kicsit kevertem el a csokis krémmel, majd mind szépen beleforgattam.  Utoljára a mandulát is hozzáadtam.


Igyekeztem egyenlő arányban elosztva a vajjal megkent réteslapokba tölteni.


Tepsibe tettem, és a tetejét ugyancsak megkentem vajjal.


160 fokos sütőben sütöttem, közben is megkenegettem párszor vajjal.  35 perc alatt sült meg. A sütés 15. percében  meglocsoltam  Royal öntettel.  Ehhez egy tojás sárgáját elkevertem 4 dkg kristálycukorral,  hozzáöntöttem egy dl  forró tejet.  A réteseket hústűvel teljesen átszúrkáltam, és így öntöttem rá az öntetet.


Ilyen szép barnásra sültek, majd hagytam langyosra hűlni.



Tálaláshoz egy meggybefőtt levét leöntjük, elkeverjük kevés cukorral , evőkanálnyi étkezési keményítővel és felforraljuk.  Visszatesszük bele a meggy szemeket.
Ezt a rétes szelet mellé kanalazzuk.

Lehet díszíteni lágy tejszínhabbal, de igazán úgy finom, ahogy a recept is írja, hogy  1 dl tejfölt elkeverünk 1 evőkanál mézzel és ezt tesszük még a tányérra. 


Ha van friss meggy, azt borban is megfőzhetjük.  És ha nem télen készül, egy levél citromfű növeli a szépségét.

A recept a Nagy csokoládés könyvből van.


2 megjegyzés:

  1. Húúúúúúúú a mindenit!!!

    VálaszTörlés
  2. Na ez tök jól hangzik, el fogom követni talán most hétvégén :)

    VálaszTörlés