2013. április 4., csütörtök

Fonogatunk, fonogatunk....


A kalács alapötlete, receptje  FAHÉJtól  származik.  Hogy finomabb legyen, mákkal is megszórtam.
A húsvét apropóján  több fonott kalácsot sütöttem, az utolsókhoz segítségem is volt.


Juli kisodorta a négy rudat, és természetes mozdulatokkal , gondolkodás nélkül megfonta! Leesett az állam.)  A befejezésnél segítettem neki, minden más az  ő ügyességét dicséri.


Valami hét szálból fonást emleget, amit újságból próbáltak a másik mamával, és amit végül ő tudott jobban megcsinálni.
Iskolás lesz, év vesztes, az írás olvasás jó ideje érdekli.


Zsófi itt mese olvasás közben, amit nem unna meg egész nap hallgatni.


És akkor a kalács:  55 dkg liszt, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 3 ek méz, 1 egész tojás és egynek a sárgája, csipet só, 3 ek étolaj.

Ebből egy kelt tésztát dagasztunk, és a duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk és kézzel kilapogatjuk négyzet alakúra. Megkenjük langyos olvasztott vajjal.  Ekkor szórtam rá a cukrozott mákot.  Négyrét összehajtjuk.


10 perc pihenés után ezt a kenegetést hajtogatást megismételjük.

Kinyújtjuk hosszú keskeny, 10-15 cm, jó arasznyi széles csíkra és 8 darabba vágjuk.
Minden darabot még félbe vágunk, így két csíkot kapunk, amit kereszt alakban egymáson átfektetünk, és megfonunk.
Nem kell nyújtogatni a tésztát, akkor hosszú lesz és inkább fonott kalács, mint briós.
Megkenhetjük olvasztott margarinnal vagy a kimaradt tojás fehérjével.

20-30 perc után előmelegített sütőben sütjük.



6 megjegyzés:

  1. Ez igen, nagyon ügyes unokád van:) Látszik kire ütött:)

    VálaszTörlés
  2. Jaj de megnőttek már! Juli és Kolos egyszerre mennek suliba:):):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hétfőn beíratták:) 1.b osztály, Győrszentiván. Iskolaotthonos rendszerben, tehát széthúzzák az oktatást és közbeiktatnak játékot, pihenősebb órákat. Házit ott csinálnak, táskát csak hétvégén viszik haza.
      A gyerekmise nem tetszett a Julinak, ezért erkölcstant fog tanulni, bár az anyja a hittant szerette volna, de erőszakoskodni nem akartak vele.

      Törlés