2013. május 14., kedd

Levendulás , csokis kifli


LIMARA    sütötte , most sorba látható a facebookon, mindenki kipróbálja.  Aki nem szereti a levendula ízét, illatát az anélkül, aki szereti, azzal.

Én mostanában kezdtem megszeretni, az igazi levendula illatot, nem a szappanszagú szintetikusat.

Első lépésként levendulaszirupot kellett készíteni. Mivel tavaly szárítottam levendulát, nem volt gond, hogy honnan is szerezzek?
Fantasztikus illata van a szárítottnak, pár száltól az egész konyhában friss, tiszta levendula illat terjengett.

3 dl vizet 25 dkg cukorral felforraltam, beletettem 2 evőkanál száraz levendula virágot, felfőztem, majd hagytam egy negyed órát fedő alatt pihenni. Belecsavartam fél citrom levét és leszűrtem.
Kihűlve egy szép üvegcsébe öntöttem és a hűtőbe tettem, majd onnan elfogy.


A kalácshoz  3 dkg élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam.  60 dkg lisztet kimértem, beleütöttem egy egész tojást és egynek a sárgáját, kiskanál sót, 2 evőkanál cukrot  és az élesztőt. Összedolgoztam és amikor kezdett a kezemről leválni akkor fél dl étolajat  dagasztottam bele.
Simára kidolgoztam, megliszteztem, és konyharuhával letakarva  meleg helyen duplájára kelesztettem.



Hat részre osztottam, meggömbölyítettem őket, és egy negyed órát letakarva hagytam, hogy magához térjen a tészta.

Addig el lehet készíteni a tölteléket.
10 dkg csokit, ez most bevonó csokoládé volt, zacskóban, konyharuha alatt nyújtófával jól elvertem, apróra törtem.. Összekevertem 2 evőkanál kakaóval és annyi cukorral, amennyit jónak látunk, én aggódtam, hogy túl édes lesz, de nem lett. Hozzáöntünk a levendula szirupból annyit, hogy kenhető massza legyen.

Fogunk egy gombóc tésztát, és szép vékonyra elnyújtjuk. Félretesszük, és egy másikat is elnyújtunk ugyanolyan vékonyra és nagyságúra. Kenünk rá tölteléket, rátesszük az elsőre kinyújtott tésztát.
Nyolc részre vágjuk, felsodorjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük. Kicsit meg lehet nyújtani a tésztát feltekerés előtt, úgy szebb lesz.  És igen, nyolcba kell vágni, nem lesznek kicsik.
Felvert tojással megkenjük a tetejüket.

A többi tésztával is így teszünk, akkor lesz 24 szép kis kiflink. Amíg a sütő melegszik, a kiflik dagadozni kezdenek. 
200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsültek.

Nem bonyolultabb akármilyen kelt kalácsnál.
Nem érzik rajta nagyon a levendula, ha valaki gyanútlanul eszi, talán nem is veszi észre. 
Legközelebb nem teszek bele ennyi tölteléket  mert kifolyt, és talán csak kakaóval csinálom , a csokidarabok nélkül.

Nekünk nagyon tetszett, sőt vadidegen vendégeink is voltak, nekik is.

Süssetek kalácsot !


7 megjegyzés:

  1. baaaakker, ez igen jól néz ki )))

    szeretem a levendula illatát, a helybéli fagyizóban szokott lenni levendula fagyi, mindig kérek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pont a külalakja nem tetszett igazán:)

      Törlés
  2. Ez a levendula szirup tetszik ;-) Megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlják fagyokra, sütikre öntve is.

      Törlés
  3. nemsokára virágzik a levendula a kiskertben is.:):) majd jól kipróbálom...mindenképp szárított virág kell hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, lehet frissel is, csak ugye most ez volt :)

      Törlés