2013. augusztus 19., hétfő

Az új kenyerünk


A tavalyi sütés mondhatni véletlenül esett aug.19-re. De szép volt, emlékezetes volt.
Így jött a kérés, hogy az idén ismételjünk. 

Levonva a tapasztalatokat, most egybe dagasztottuk a tésztát, illetve négy részletbe, de nagyobb 8-10 kilós mennyiségeket.  30 kiló fölötti lisztet sütöttünk el, de ebből jutott ajándékba is a VIP vendégeknek, illetve a segítőimnek.


Nem pápát választottunk, de a füst felszállt.  Hamarosan jött is a szomszéd, aki paprikás krumplit főzött a gyerekeknek ebédre.

Ezt minden alkalommal le kell fotózni.


Az első adag dagasztani való. Hamar csepegett az eresz, jó idő volt, így cseréltünk, aki akart dagaszthatott.


Juli is kipróbálta, ügyesen .

A szakajtóba , bevetésre várva.


Értük volt a parádé:)







Szauter Róbert katolikus plébános áldást mondott fölöttük. És ez az a a pont, amikor elérzékenyülök,  összeszorul a torkom, és hogy a Himnuszt énekelni? nem tudtam.  De a többiek igazán szépen elénekelték.
Szép nap volt a tegnapi,  felemelő, erőt adó. 

4 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem, amikor ilyeneket szervezel! :)
    Nekem most olyan kopárnak tűnik a kemence környéke, valamit elbontottatok? A kenyerek meg csodaszépek!

    VálaszTörlés
  2. Nem, nem volt bontás, oda még építeni kéne ezt-azt. Ügyesedünk:)

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos kenyerek. A másik blogon (Babette) megcsodáltam a kenyereket, de ott nem tudtam kérdezni, ha nem haragszol tőled kérdezem meg, hogy a második adag élesztőt ami nem a kovászhoz kell, nem kell futtatni, csak belemorzsolni a lisztbe? Éva

    VálaszTörlés
  4. Nem együtt sütöttünk a Babettel. Ő Edelényben, én meg Érsekhalmán, elég sok száz km a távolság.
    Én csak a kovászoláskor tettem bele az élesztőt, de ha a Babett azt írta a dagasztáskor is tett bele azt szerintem nem futtatta csak bele morzsolta.

    VálaszTörlés