2013. augusztus 19., hétfő

Az új kenyerünk


A tavalyi sütés mondhatni véletlenül esett aug.19-re. De szép volt, emlékezetes volt.
Így jött a kérés, hogy az idén ismételjünk. 

Levonva a tapasztalatokat, most egybe dagasztottuk a tésztát, illetve négy részletbe, de nagyobb 8-10 kilós mennyiségeket.  30 kiló fölötti lisztet sütöttünk el, de ebből jutott ajándékba is a VIP vendégeknek, illetve a segítőimnek.


Nem pápát választottunk, de a füst felszállt.  Hamarosan jött is a szomszéd, aki paprikás krumplit főzött a gyerekeknek ebédre.

Ezt minden alkalommal le kell fotózni.


Az első adag dagasztani való. Hamar csepegett az eresz, jó idő volt, így cseréltünk, aki akart dagaszthatott.


Juli is kipróbálta, ügyesen .

A szakajtóba , bevetésre várva.


Értük volt a parádé:)







Szauter Róbert katolikus plébános áldást mondott fölöttük. És ez az a a pont, amikor elérzékenyülök,  összeszorul a torkom, és hogy a Himnuszt énekelni? nem tudtam.  De a többiek igazán szépen elénekelték.
Szép nap volt a tegnapi,  felemelő, erőt adó. 

4 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem, amikor ilyeneket szervezel! :)
    Nekem most olyan kopárnak tűnik a kemence környéke, valamit elbontottatok? A kenyerek meg csodaszépek!

    VálaszTörlés
  2. Nem, nem volt bontás, oda még építeni kéne ezt-azt. Ügyesedünk:)

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos kenyerek. A másik blogon (Babette) megcsodáltam a kenyereket, de ott nem tudtam kérdezni, ha nem haragszol tőled kérdezem meg, hogy a második adag élesztőt ami nem a kovászhoz kell, nem kell futtatni, csak belemorzsolni a lisztbe? Éva

    VálaszTörlés
  4. Nem együtt sütöttünk a Babettel. Ő Edelényben, én meg Érsekhalmán, elég sok száz km a távolság.
    Én csak a kovászoláskor tettem bele az élesztőt, de ha a Babett azt írta a dagasztáskor is tett bele azt szerintem nem futtatta csak bele morzsolta.

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...