2013. november 5., kedd

Káposztás knédli

Magyarul így hívják, a sváb nevét nem tudom.  Tegnap a FB oldalán láttam a Duna TV Ízőrzők műsorát. Ott főzték ezt a régi, egyszerű paraszti ételt.  Valamikor rég mintha főztem volna már, meg ettem is nem olyan régen.  Merthogy csupa sváb falu van a környezetünkben:)

Megnéztem kétszer is a videót, memorizáltam, és nem itthon főztem, hanem a pincénél. Dologidőben ez a szokásunk:) enni csak kell:)


Látszik valami belőle?

Két fej hagymát apróra vágva olajon megfonnyasztottam, majd megszórtam őrölt paprikával.

Másfél kiló savanyú káposztát vízzel kimostam, hogy ne legyen túl savanyú. A felét a hagymára tettem.


A káposzta tetejére kolbász és sonka darabok kerültek.  Itt lehet különböző variációkat csinálni, hurka ,kolbász, oldalas, szalonna minden szóba jöhet.


Betakartam a többi káposztával, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és főzni kezdtem.  2-3 órát lassú tűzön főhet.


A tévében nem volt róla szó, mennyi lisztből lesznek a gombócák, illetve ahány gombóc, annyi bögre liszt.  Mondjuk, ha gondolkodom, akkor nem csinálom 1 kilóból, mert a fél kiló pont elég lett volna.  
Élesztőt langyos tejben felfuttattam, tettem bele egy kanál cukrot is.  A liszthez adtam, csipet sót, két tojást, kidagasztottam majd kevés étolajat is bele dolgoztam.  Hagytam jól megkelni.  Deszkára borítottam, hosszú csíkra igazgattam és kézzel öklömnyi darabokra szedtem szét. 

Ráraktam a káposzta tetejére, mert ezeknek a gombócáknak gőzben kell megfőni.


Innentől kezdve kicsúszott a kezem közül az irányítás.  20-30 percig nem szabad felemelni a fedőt. Én erre az időre, hogy a kísértés véletlenül se környékezzen meg, elmentem, csináltam a dolgom. Mikor visszanéztem, hááát, meglepő látvány volt, ugyanis a fedőt a tészta kb. 10 cm-re felemelte!
Muszáj volt leszedni róla, kissé megsínylették a gombócok, de más választás nem volt, rátettem egy tálat , feltekertem a gázt, na és így megpárolódott végül.


Szépségversenyt nem nyernék vele, de finom lett:)  Vagy fele tésztát kell dagasztani, vagy nagyobb fazékba tenni az egészet.
Nem éppen fogyókúrás étel, ha az ember lánya benyom egy ilyen  gölödint, meg eszik hozzá káposztát némi hússal kísérve, utána nem kíván sokáig semmit, max. vizet. (fröccsöt :).

Ráadásul egy macska:

Samu gyönyörű lett, nagyot nőtt, termetes szép kandúr. Símogatni , se megfogni nem lehet, néha mikor eszik azért lopva becserkészem egy simire.  Ma esett az eső, így mindhárom jóllakottan aludt , hol összebújva, hol egymagában.









9 megjegyzés:

  1. Épp a múlt héten csináltam ilyen, nálunk hús nélkül szokás és édes káposztából pici ecettel. Káposztás gőzgombócnak hívjuk. Nagyanyámtól tanultam, ő osztrák volt, így ez németes étel, nálunk is a svábok főzik. Geresdlakon a gőzgombóc fesztiválon sok fajtája kóstolható :) Az enyém nem lett fotogén, majd legközelebb ha jobban sikerül a kép, akkor leírom.:) Nagyon guszta a Tidé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez is a régi praktikus ételek sorába tartozik, ami van a kamrába, abbül lehet főzni.

      Törlés
  2. Tiéd - reggel van még mindig elütöm a billentyűket :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűséges és finom, nagyokat nyelek írás közben! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez a Tikiknédli vagy Nagygombóc, imádjuk :)

    VálaszTörlés
  5. Ilyet még nem csináltam, érdekes étek ezekkel a gombicákkal! A cicus pont mint az első macskám volt!

    VálaszTörlés
  6. Nem ismertem eddig, de besorolom kipróbálásra!
    Épp ilyen kandúrunk van nekünk is.

    VálaszTörlés
  7. ..épp most "sül" az enyém, csak kíváncsiságból klikkeltem és nahááááát, ismerős nevek! :D
    Igen, sül, én nem főzöm, én sütöm és isteni finom, laktató.. :P

    VálaszTörlés

Lakodalmas vagy sváb kifli

  Nagyon szeretem sütni, mert akár kemencében, akár villanysütőben egyformán szépre sül.  Először lakodalomba kértek meg sütni, akkor kaptam...