2014. március 29., szombat

....legyetek jók, ha tudtok!

Bevezetés:  
Eladásra hirdettek egy házat a faluban. Egy városi család megnézte, úgy döntöttek kell nekik. Megegyeztek az eladóval,   SZÓBAN.
Márc. 1-én idecuccoltak.  Aztán kiderült, az eladó máshogy gondolja, ezt is, azt is és ha nem, utcára teszi őket.  Öt gyerekkel.
Segítséget kértek az önkormányzattól, és a János "védőszárnyai" alá kerültek.  Ideiglenesen elhelyezést kaptak, aztán pár nap alatt lett lakás is, szociális bérlakás, igen méltányos bérleti díjjal.
3 szoba, egy kályha, se tüzelő, se elég bútor  - de mivel az egész falu felháborodott a történtek miatt, egy adott kályhát, a másik adott tüzifát, a harmadik takarót, a negyedik szekrényt....

Tárgyalás:
Gondoltam egy merészet, és március 21-én jótékonysági céllal a Tájházunk udvarán lévő kemencében kenyeret sütöttünk.  A hozzávalókat én vittem.  Két segítőm volt.

28 db 1100-1200 grammos fehér kenyeret sütöttünk.

Ilyeneket, illetve ezeket is itt a képen .  Egy kenyér minimál ára 1000 Ft volt.  Úgy gondolkodtam, hogy nem ingyen kérek pénzt a családnak, hanem adok is valamit. Mennyi pénzt  elkótyavetyélünk cigire, kólára, csipszre,  egyszer adhat aki akar jó célra is.


Minden kenyér elfogyott, összejött 40 ezer forint.
Mint kiderült mosógép van, viszont a lakásban a gáztűzhely meglehetősen romos állapotú. 



Ma hazafele jövet a Metró áruházban  vettünk egy  MORA PS 131 MW 1 jelű gáztűzhelyet  39.992 forintért.


Itt még becsomagoltan.


Aztán kibontottuk, és kiderült, hogy nincs benne PB gázhoz fúvóka, így egyből a szerelőhöz kellett vinni, de ő legalább szakszerűen beköti hétfőn, így a jótállás is érvényes lesz.




Négy égő, viszonylag nagy sütővel, öntisztító sütő, tepsi, ami kell bele.

Befejezés:
Újra csak megköszönni tudom a segítségeimnek is, és azoknak is akik megvették a kenyereket. Többen visszajeleztek, hogy nagyon ízlett:)
És számomra a tanulság?   Azok, akikre én gondoltam, hogy elsőre jelentkeznek, hogy ők biza kérnek egyet, hát azok nem jelentkeztek.  Valószínű az     EQ-juk hibás, kicsi a szociális érzékenységük, legalábbis szeretném ezt hinni, mert a másik gondolat elég kiábrándító.

Csak biztatni tudok mindenkit, akinek lehetősége van , hogy segítsen ha kérik. Csak egy csepp amit adunk, de egyszercsak összejön egy vödörrel.  És elég jó érzés.






8 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Mária mélyen meghajlok előtted! Kenyeret azért nem rendeltem, mert nem vagyok otthon...viszont ha egyéb dologban elfogadjátok biztos tudnék valahogy segíteni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Judit. Most a testvérednél van a tűzhely, ha a bekötés költségeihez hozzájárulnál egy kicsit, annak biztosan örülnének.

      Törlés
  3. Ha gyüjtésről van szó, mindig van egy mondatom. Inkább én adjak, mint nekem legyen rá szükségem, hogy adjanak. Jó egészséget és kitartást a családnak. Éva

    VálaszTörlés
  4. Megható a történet, és örülök, hogy vannak emberek, akiknek a segíteni akarás természetes dolog. Bárcsak mindenki így gondolkodna!

    VálaszTörlés

 Van egy sorozat, amit néha nézek, aholis a főszereplő otthon kenyeret süt és eladja a közeli kávézóba.  Minden nap megkérdezi, elfogyott-e,...