2014. szeptember 19., péntek

Sütikék

Szó érte a ház elejét.

Kedden este nem volt otthon semmiféle édesség. Semmi. Bolti keksz se. Csoki se.  Dugi csoki se:)
Voltunk multiba délután, gondoltam a csokik mellett elmenve, hogy berakok egyet a kosárba, de akkor meg rám szól, hogy kedves feleségem, nem való ez neked !

Hát így járt.

Másnap sütöttem linzert.  Dióval a tetején.  Szuper ! Néhányat lyukas középpel, aztán csak úgy közepes nagyokat és a lekvárral összeragasztottam őket.



Azért ideírom  mi kell hozzá:
40 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
12 dkg porcukor
pici só
2 tojás sárgája
citromhéj
vaníliás cukor

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval  összeállítjuk a tésztát. Ha sehogy nem állna össze egy kanáltejföl segít rajta.
Hűtőben pihentessük fél órát. 
Ez alatt ledarálunk 5 dkg diót, összekeverjük 2 ek porcukorral, kis vaníliás cukorral. 

Egy tojás fehérjét előkészítünk, aki akarja enyhén felverheti, én nem tettem.

A tésztát  2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk. Ha lyukasakat is csinálunk akkor azokat, ha csak teli tészta lesz, akkor a felét megkenjük tojás fehérjével és belefordítjuk a dióba. Szépen ráragad a tojás miatt.
Papírral bélelt sütőlemezre tesszük és előmelegített sütőben világosra sütjük, 12- 15 perc max.

Baracklekvárral összeragasztjuk. 
Jó ha kicsit áll, beszívja a lekvár nedvességét és megpuhul a tészta.

Mivel hétvégén jönnek kisebb keksz evők is haza, és a diós linzer erősen megcsappant, tegnap sütöttem   PILÓTA KEKSZET.


Ezt itt a blogban megtalálja aki sütni akar.

Jó sok van belőle, ez nagy előnye, meg hogy eláll.  

A red velvet sütik nagyon tetszenek nekem, de sajnos sose lesznek igazán pirosas árnyalatúak. Lehet, nem kéne holland kakaóval versenyeztetni a piros ételfestéket?
Tetszett  EZ A SÜTI, hasonlít a macaronhoz ránézésre , ami szintén tervbe van.



Nem írom ide, én nem hiszem, hogy megismétlem.  A receptből kimaradt, hogy jó szellősen kell a tepsire nyomni a tésztát, szétterül, amikor azt gondolom, hogy így jó, na akkor még egy helyet ki kell hagyni. Az első tepsivel összenőttek.  
Aztán a többi jó lett, de szerintem simább lesz a tészta ha porcukorral készül  és én szódabikarbóna helyett sütőport tennék.
És kevesebb cukrot. Tésztába , krémbe egyaránt. Túlságosan édes.

No. Ennyi.  Most elégedettség van, akármikor ehet VALAMIT.

Süssetek kekszet:)






3 megjegyzés:

  1. Egy jó kis linzer itt is befigyelhetne :):) Macaront háromszor sütöttem, először, utoljára és soha többé.:):):):)

    VálaszTörlés
  2. Csakis így: lyukasan, dióval a tetején - nálunk "összeragasztós" linzer a neve :-))))))

    VálaszTörlés
  3. A hétvégén erősen megcsappant a készlet, a diósat, vagy a Hugó szerint barackosat, újra kell sütni:)

    VálaszTörlés