2015. február 16., hétfő

Narancsos, mákos püspökkenyér


Karácsonykor mindent felforgattam a receptért és nem találtam.  Most egy ismerős, akinek két éve leírtam , fölemlegette, hogy sütött. 
Na, kaptam az alkalmon és megkértem, írja már le nekem:)

Hozzávalók: 20 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
35 dkg liszt
fél narancs héja és leve
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg mák


A puha vajat a cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk és beletesszük. 
A liszttel, sütőporral , vaníliás cukorral összekeverjük.
A felét , 2/3-át püspökkenyér formába tesszük, ezt praktikus sütőpapírral kibélelni vagy zsírozni, lisztezni.
A fele, 2/3-a sárga tésztát a formába rakjuk. A maradékhoz hozzákeverjük a mákot, lehet darált is, de ha nincs kedv darálni az egész mákszemek is jók.
Ezt a mákos tésztát végig a sárga közepére kanalazzuk. 
Lehet villával márványozni, de ha csak hagyjuk, akkor is szép lesz.


Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. 


Kihűlve szeletelhető. 
Lehet meghinteni lehelletnyi porcukorral, esetleg a maradék narancs levéből mázat is keverhetünk .

Sütinek is kiváló, de tea, kávé mellé is tálalható.

Az én sütőformám 11 x 30 cm, ez pont teli lett mire megsült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése