2015. február 13., péntek

Perec Angliából

Nézem esténként ezt az angol Sütiverseny című sorozatot.  Ott volt feladat a perec sütés.  Szerencsétlenkedtek a formázással, a levegőben lóbálták a kisodort tésztát, naná, hogy elszakadt, de voltak persze köztük ügyes kezűek is.

A zsűri két ottani fő sztár cukrász és pék, megmutatták a készítést is.


Majd gyakorlok, van javítani való, de alapvetően sikerültek.


Hozzávalók: 50 dkg liszt
4 dkg vaj
7 gr szárított élesztő 
10 gr só - kevesebb lehet, több nem!
1 ek maláta, ennek híján én mézet tettem
tej kb 2-3 dl

reszelt narancshéj
darálatlan mák


A tészta hozzávalóiból, a mák és a narancshéj kivételével egy kalácstésztát dagasztok. Rugalmas legyen, ne lágy. 
Elfelezem a tésztát. Egyikbe belegyúrom, dagasztom a mákot és a narancshéjat.
Duplájára kelesztem őket.

3-3 felé elosztom, kisodrom, középről indítva a vége felé, hogy a tészta közepe vastagabb maradjon. 45-50 cm legyen. 


Így kétszer megcsavarom és visszahajtom.


Amíg a víz melegszik addig kelnek a perecek.


Szódabikarbónás vízben fél percig főztem, nem forgattam, hanem a víz alatt tartottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180-200 fokos sütőben szép barnára sütöttem.




Míg kelt a tészta a narancs levét cukorral beforraltam és a kisült mákos pereceket bekentem a sziruppal.


Megkóstoltam, melegen nekem a sósból letört ízlett jobban.

Mindig átvernek engem a perecek, mert ezeket is olyan hosszúra nyújtottam, aztán elég tömzsik lettek. 
De nem adom fel, egyszercsak  pont olyan lesz, mint....hát pont olyan :)

Ráadásul itt egy kis  rosszcsont Pintyő:)



1 megjegyzés: